BANK
FÖRHÅLLANDENA FÖR NORDISKA BANKER STÖDJANDE 2019 - MOODYS (Direkt)

2018-12-12 12:37

STOCKHOLM (Direkt) De operativa förhållandena för de nordiska bankerna kommer att förbli stödjande under 2019 mot bakgrund av robust ekonomisk tillväxt.

Det skriver Moodys i en analys där kreditvärderingsföretaget upprepar sin bedömning om att utsikterna för de nordiska bankerna är stabila.

Moodys räknar med att en ekonomisk tillväxt på 2-2,5 procent i den nordiska regionen kommer att stödja bankernas kreditkvalitet under 2019. Samtidigt mildrar de nordiska bankernas skyddande kreditprövningar de risker som finns kopplade till hushållens höga skuldsättning och bostadspriser som har stigit snabbt, anser kreditvärderingsföretaget.

"Nordiska banker tillhör de starkast kapitaliserade i Europa och vi förväntar oss att detta kommer att förbli ett avgörande attribut. De flesta banker har betydande utrymme ovanför sina regulatoriska kapitalkrav, och stark kapacitet att generera kapital", säger Jean-Francois Tremblay vid Moodys.

Kreditvärderingsföretaget förutspår att stora nordiska banker kommer att förbli lönsammare än de flesta europeiska konkurrenter, och noterar att nordiska banker är bland de mest kostnadseffektiva bland de banker som Moodys betygsätter.

"Tillgång till kapitalmarknaderna, en viktig finansieringskälla för nordiska banker, kommer att förbli stark under 2019, även om upplåningskostnaderna kan stiga marginellt. Förlitandet på volatil marknadsfinansiering kommer delvis att mildras av den omfattande användningen av mer stabila säkerställda obligationer", skriver Moodys.

Utöver nordiska banker berör analysen även den europeiska banksektorn. Även här anges utsikterna till stabila.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

DNB Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -