MANPOWER
SER ÖKAD EFTERFRÅGAN PÅ ARBETSKRAFT 1 KV (Direkt)

2018-12-11 08:38

STOCKHOLM (Direkt) Arbetsgivarna i Sverige räknar med en ökad efterfrågan på arbetskraft i början av 2019, enligt Manpower Group arbetsmarknadsbarometer. Även byggbranschen ser en starkt ökad efterfrågan på arbetskraft.

Sysselsättningstrenden för hela Sverige sjunker till +5 procent (nettoindex) inför det första kvartalet, från +8 föregående kvartal. Även om den är lite lägre än föregående kvartal är prognosen i stort sett i linje med motsvarande period i fjol, noterar Manpower.

"Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare överlag tror på en positiv start på året, samtidigt som kompetensbristen ställer ökade krav på att tänka nytt kring rekrytering. De främsta orsakerna till kompetensbristen är att arbetsgivare får in för få ansökningar, samt att sökande saknar konkreta yrkeskunskaper och tillräcklig erfarenhet", säger Lars Forseth, vd vid Manpower Group, i en kommentar.

Regionalt väntas efterfrågan på arbetskraft vara starkast i Norrland, med ett index på +15 procent, vilket är den starkaste prognosen sedan 2010. Alla regioner räknar med en ökad efterfrågan utom Skåne, med ett index på -6 procent.

Alla de tio branscher som ingår i arbetsmarknadsbarometern har positiva jobbprognoser för årets första kvartal. Det kan noteras att även byggbranschen lämnar en stark jobbprognos på +12 procent, ett rejält uppsving på +11 procentenheter jämfört med samma period för et år sedan.

I några branscher förutspås dock stiltje på arbetsmarknaden. Arbetsgivare inom handeln, transportsektorn, energisektorn och de gröna näringarna förväntar sig inga större förändringar i behovet av arbetskraft.

"Det är glädjande att så många svenska arbetsgivare tror på att inleda det nya året med fler jobbtillfällen, framför allt inom byggbranschen. Under hösten har medier rapporterat om en oro för att byggboomen snart kommer avta, men den avspeglas inte i arbetsgivarnas jobbprognos för det kommande kvartalet", säger Lars Forseth.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -