KONJUNKTUR
LÅG RISK FÖR GLOBAL RECESSION 2019 -OXFORD ECONOMICS (Direkt)

2018-12-11 09:54

STOCKHOLM (Direkt) Svagare BNP-tillväxt i slutet av året och stigande oro för handelskrig, kapacitetsbrist och underliggande inflation har bidragit till att skapa en mörk bild av de ekonomiska och finansiella utsikterna för 2019. Men det behöver inte bli så illa.

"Vi tror att den globala tillväxten troligen ökar något nästa år efter den senaste tidens svagheter, och vi sätter endast en risk på 5 procent för en global recession nästa år."

Det skriver Ben May, chef för global makroanalys vid Oxford Economics, i ett kundbrev.

Analyshuset räknar visserligen med att den ekonomiska tillväxten i USA och Kina kommer att bromsa in simultant 2019, men tillväxten i Kina kommer troligen ändå bli starkare än under fjärde kvartalet när tillväxtstödjande policyåtgärder får effekt. I USA väntas också vissa kvardröjande stimulanseffekter från årets finanspolitiska åtgärder bidra till att tillväxten fortsätter att överstiga potentialen något.

"Snarare än ett skäl för oro ser vi de administrerade inbromsningarna i båda ekonomierna som nödvändiga för att minska risken för att det ska byggas upp instabilitet som kan förstärka recessionsriskerna framöver", skriver Ben May.

Han skriver vidare att det lägre oljepriset bör stödja konsumtionen i oljeimporterande ekonomier. Oxford Economics räknar också med en svagare dollar andra halvåret 2019, något som bör stödja global handel och ha en positiv effekt på balansräkningar och finansiella förhållanden i tillväxtmarknader.

Efter en svag avslutning på 2018 tror Oxford Economics också på euroområdet åter kan bygga upp lite momentum, och att utsikterna för tillväxtmarknaderna kan förbättras under loppet av 2019.

Oxford Economics är samtidigt starkt övertygade om att risken för en inflationsdriven penningpolitisk åtstramning är mycket begränsad. Den underliggande inflationen väntas förbli svag och den senaste tidens fall i oljepriserna ser ut att pressa ned inflationen i de flesta utvecklade ekonomier till klart under 2 procent.

"Vi räknar med att inflationshökarna i centralbankerna kommer att vara fortsatt vingklippta", skriver Ben May.

Han fastlår att diskussioner om risker för en global recession 2019 är att dra det allt för långt, åtminstone för närvarande. Cykliska risker, som minskade lediga resurser och höga skulder med sämre kvalitet har visserligen ökat känsligheten för recession, "men vi tror att den globala ekonomin kommer att visa sig vara uthållig".

Ben May kommer dock att noga bevaka fyra orosfaktorer, som kan förändra spelplanen under 2019;

1, Handelskrig.

2, Centralbanksintroducerade likviditetschocker.

3, En ökning i makrovolatilitet från nuvarande historiskt låga nivåer.

4, Försämrad policytransmission i Kina.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -