BYGGHANDEL
HORNBACH FALLER TUNGT I SPÅREN AV VINSTVARNING (Direkt)

2018-12-11 09:44

STOCKHOLM (Direkt) Det tyska bygghandelsbolaget Hornbach faller på Frankfurtbörsen i spåren av en vinstvarning.

Bolagets justerade rörelseresultat för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (september till november) var just under 20 miljoner euro, eller 31 procent lägre än fjolårets 28,8 miljoner.

"Högre inköpspriser har, på grund av konkurrenssituationen, inte kunnat kompenseras med högre priser", heter det från bolaget som därutöver framhåller att november varit svagt ur vinstperspektiv.

För de nio första månaderna i räkenskapsåret har justerat rörelseresultat varit runt 181 miljoner euro, eller 11 procent lägre än fjolårets 203 miljoner.

"Det förefaller osannolikt att vinsttappet kan utjämnas i det fjärde kvartalet. Snarare kan justerat rörelseresultat minska med mer än 10 procent jämfört med fjolåret", skriver bolaget som tidigare räknat med ett nära oförändrat resultat.

Bedömningen om en försäljningstillväxt på medelhöga ensiffriga tal behålls. Under de nio första månaderna har denna tillväxt varit 4,8 procent till 3.475 miljoner euro.

"Vi är överraskade av storleken på varningen", skriver Pareto i en snabbkommentar med tillägg att tillväxten på översta raden samtidigt verkar lugnande.

"Hornbachs prisposition är stark och bolaget kanske kan föra vidare de högre inköpspriserna under kvartalen som kommer", resonerar analyshuset.

Hornbach bedriver verksamhet runtom i Europa och har 158 butiker, varav sex i Sverige. Därutöver har bolaget 30 outlets, varav 28 i Tyskland och två i Frankrike.

Hornbach-aktien tappar 13 procent på Frankfurtbörsen.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -