PROGNOS
KPIF-INFLATION SJÖNK TILL 2,2% I NOVEMBER - SME (OMS) (Direkt)

2018-12-10 05:32

(Sändes första gången fredagens den 7/12)

STOCKHOLM (Direkt) KPIF-inflationen i Sverige väntas ha sjunkit till 2,2 procent i november, drivet av sjunkande energipriser. Därmed skulle det sista inflationsutfallet inför Riksbankens räntebesked i december återigen komma in under Riksbankens prognos. Livsmedelspriserna pekas ut som en fortsatt joker efter sommarens torka, liksom den ökade Black Friday-försäljningen.

KPIF-inflationen väntas komma in 0,2 procentenheter under Riksbankens egen prognos. Den numer så viktiga KPIF-inflationen exklusive energi väntas komma in 0,1 procentenheter under Riksbankens prognos.

Det framgår av SME Direkts prognosenkät.

I oktober var KPIF-inflationen oförändrat 2,3 procent från i september, vilket var 0,2 procentenhet lägre än vad som väntades enligt SME Direkts enkät och 0,1 procentenhet under Riksbankens prognosbana.

Nu spås KPIF, enligt snittet i SME Direkts enkät, ha sjunkit 0,1 procent mellan oktober och november, och ha stigit med 2,2 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

KPIF-inflationen exklusive energi, som är det mått som kanske är viktigast för Riksbanken för närvarande, sjönk till 1,5 procent i oktober från 1,6 procent i september. Det var 0,2 procentenheter under förväntningarna i såväl SME Direkts analytikerenkät som Riksbankens prognos.

Nu i november väntas KPIF exklusive energi ha stigit med 1,6 procent i årstakt. Inflationstakten mätt som KPI väntas ha sjunkit till 2,0 procent i november från 2,3 procent i oktober.

Riksbankens prognos, från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 24 oktober, pekar mot en KPIF-inflation på 2,4 procent i november (2,44 procent med två decimaler) och en KPI-inflation på 2,3 procent (2,30). KPIF-inflationen exklusive energi väntas enligt Riksbanken ligga på 1,7 procent (1,68).

Handelsbanken räknar med att KPIF-inflationen sjunker till 2,2 procent, samtidigt som de spår att KPIF exklusive energi ligger kvar på 1,5 procent.

"För andra månaden i rad kommer inflationen in under Riksbankens förväntningar", skriver bankens seniorekonom Johan

Löf i ett marknadsbrev.

Han påpekar dock att inflationen fortsatt är över Riksbankens mål och att inflationsutsikterna för 2019 är starka. Inflationsuppgången är bred, även om energipriser bidragit mycket på senare år, och den underliggande inflationen har trendat upp sedan 2014, även om den planat ut det senaste året. Samtidigt signalerar ledande indikatorer en ovanligt hög inflation, liksom tidigare kronförsvagning.

"Vi räknar fortsatt med en första räntehöjning i februari. Sannolikheten för en höjning i december eller februari är dock ganska balanserad, så en större överraskning i november-KPI kan fälla avgörandet", skriver Johan Löf.

Han ser novemberinflationen som ovanligt osäker i år. En joker är elpriserna, som åkt bergochdalbana på sistone, samtidigt som frukt- och grönsakspriser överraskade rejält på nedsidan i oktober, trots torkan.

Handelsbanken tror inte på någon större uppstuds för livsmedelspriserna i november, livsmedelspriserna brukar inte stiga i november och den senaste tidens kronförstärkning dämpar priserna. I andra vågskålen ligger dock rätt stora prishöjningar i producentledet.

Ytterligare en osäkerhet rör reorna vid Black Friday, som verkar ha dämpat priserna i november på senare år.

SEB spår också att KPIF-inflationen sjunker till 2,2 procent, med nedåtpress från oljeprisfallet. De räknar samtidigt med att KPIF-inflationen exklusive energi stiger 1,6 procent.

Bankens analytiker Olle Holmgren anser också att inflationsutsikterna är ovanligt osäkra i närtid, där indikatorer tyder på att priserna på livsmedel och andra varor kommer att öka till följd av tidigare kronförsvagning och den torra sommaren. Baseffekter från ovanligt stora prishöjningar för ett år sedan drar dock åt andra hållet.

Den stora osäkerheten rör livsmedelspriserna, som än så länge överraskat på nedsidan, men där producentpriserna stigit betydligt och där detaljhandelsföretagen har de högsta prisplanerna på tio år, enligt Konjunkturinstitutets barometer. Samtidigt har livsmedelspriserna i EU, som brukar korrelera med Sverige, varit dämpade.

"Vår prognos utgår från gradvis stigande livsmedelspriser under kommande sex månader", skriver Olle Holmgren i ett marknadsbrev.

SCB publicerar KPI för november onsdagen den 12 november, klockan 9.30.

Bild: SME:e prognossammanställning

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -