FRANKRIKE
MACRON MEDDELAR EKONOMISKA ÅTGÄRDER I TAL (Direkt)

2018-12-10 21:44

STOCKHOLM (Direkt) Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade ett antal ekonomiska åtgärder i ett radio- och tv-sänt tal på måndagskvällen i spåren av de protester som har förekommit i landet på senare tid. Bland åtgärderna finns en höjning av minimilönen med 100 euro per månad utan kostnad för företagen och besked om att övertid inte ska beskattas med löneskatt med start år 2019.

Det framgår av Bloomberg News.

Vidare föreslog den franske presidenten att vissa avgifter inte ska tas ut på pensioner under 2.000 euro per månad. Han uppmanade även företag att betala ut en bonus vid årsslutet som inte kommer att beskattas.

Samtidigt uppgav Macron att regeringen inte kommer att återinföra förmögenhetsbeskattning eftersom den drev pengar ut ur landet.

Emmanuel Macron sade att den senaste tidens händelser har varit djupt oroande för Frankrike och att ingen barmhärtighet kommer att visas dem som har utfört våldshandlingar. Han sade att det visserligen finns legitim ilska i Frankrike, men att våld är oacceptabelt.

Personer i nöd har ignorerats, sade han och medgav att han själv har ett visst ansvar för situationen. Regeringen kommer att ta itu med rådande ekonomiska och sociala nödläge, enligt Emmanuel Macron.

Detaljerna i regeringens förslag kommer att presenteras på tisdag.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -