STORBRIT
ÖVERENS MED EU ERSÄTTA BACKSTOP FRAMÖVER - BN (NY2) (Direkt)

2018-11-22 11:44

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) EU och Storbritannien har en "övertygelse" om att ersätta reservlösningen för Irland (backstop) i framtiden.

Det framgår av ett utkast till den politiska förklaring om den framtida relationen som ska tas fram tillsammans med brexitavtalet, som Bloomberg News tagit del av.

EU och Storbritannien upprepar "sin övertygelse om att ersätta backstoplösningen om Nordirland med en efterföljande överenskommelse som etablerar alternativa arrangemang för att säkra avsaknaden av en hård gräns på den irländska ön på permanent basis", står det i utkastet.

EU och Storbritannien är överens om att söka en sammanhängande lösning som skapar ett frihandelsområde, som kombinerar ett djupt samarbete inom regler och tullar, med stöd av villkor som säkrar en jämn spelplan för öppen och rättvis konkurrens.

Det ekonomiska partnerskapet ska säkra att det inte blir några tullar, avgifter eller kvantitativa restriktioner bland alla sektorer, och bygga vidare på och förbättra den tullunion som det talas om i brexitavtalet och som tar bort behovet av ursprungskontroller.

EU och Storbritannien ska behålla gemensamma principer vad gäller standardisering, teknisk reglering, enhetlighet och marknadsövervakning. Storbritannien åtar sig att göra sina regler förenliga med EU:s vad gäller varor.

Enligt utkastet kan övergångsperioden förlängas med ett eller upp till två år.

EU-ordföranden Donald Tusk twittrar att utkastet skickats till EU27. EU-kommissionen har bekräftat att det finns en principiell politisk överenskommelse och att denna nu ska läggas fram för EU-ledarna vid toppmötet på söndag.

Enligt Labour kommer premiärminister Theresa May göra ett uttalande inför parlamentet klockan 14.30 brittisk tid.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -