SEB Hållbarhetsfond Global
SEB Hållbarhetsfond Global sjönk 4,9 procent i oktober, fossilfri inriktning bidrog positivt (Finwire)

2018-11-22 11:27
SEB Hållbarhetsfond Global sjönk med 4,9 procent i oktober, vilket medför att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 3,9 procent. Fondens jämförelseindex har under samma period stigit 9,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att oktober var en dyster månad på aktiemarknaderna globalt med stora nedgångar på bred front, medan obligationsräntor uppvisade blandade utvecklingar.

För fondens del var utfallet av sektorallokeringen negativt och det var framför allt en undervikt mot defensiva dagligvarusektorn som påverkade negativt.

Däremot påverkade fondens fossilfria inriktning utvecklingen positivt, då energisektorn tillhörde de sektorer som utvecklades sämst under månaden. Tobaksbolag står emot relativt väl under oroliga perioder och så även denna gång, vilket påverkade negativt då fonden heller inte investerar i dessa bolag.

På bolagsnivå bidrog en undervikt i Amazon, vars aktie sjönk 20 procent under månaden, och övervikter i CA och Kohl's mest positivt, medan övervikter i Eaton, Paccar och SKF påverkade mest negativt.

De största innehaven per utgången av månaden var Johnson & Johnson, Pfizer och Roche med portföljvikterna 3,3, 3,2 respektive 3,2 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SEB Global Aktiefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -