FÖRETAGSOBLIGATIONER
SÄNGBOLAG KAN BLI SVÅRSÅLT - FT (Direkt)

2018-11-22 11:22

STOCKHOLM (Direkt) Ägaren till den brittiska sängkedjan Dreams sätter sitt hopp till nordiska fondförvaltare när företagsobligationer för 175 miljoner euro strax ska ut på marknaden.

Det skriver Financial Times.

Dreams ägare, det amerikanska private equity-bolaget Sun Capital, köpte sängbolagets tillgångar efter en konkurs 2013. Efter ett misslyckat försök att sälja bolaget i fjol beslutade Sun att behålla bolaget.

För att hantera försäljningen av Dreams företagsobligation har Sun anlitat Pareto, som har nära 50 procent av marknaden för högavkastande företagsobligationer i Norden.

Men marknadsföringen av obligationen kan bli svår, tror en förvaltare som deltog vid ett investerarmöte i London tidigare i veckan.

"Dream kryssar i alla rutor man inte vill kryssa i", säger förvaltaren till Financial Times, med hänvisning till förluster långivare gjort i brittiska detaljhandelsbolag då efterfrågan i fysiska butiker minskat.

Andra investerare uppger för tidningen att efterfrågan i Norden på högavkastande och mer riskabla företagsobligationer lär ha minskat. Ett tungt skäl är turerna kring obligationen på 350 miljoner euro i brittiska mobiloperatörbolaget Lebara, som förra året förmedlades av Pareto till nordiska investerare.

Sedan Lebara misslyckats lämna in den årsredovisning som skulle kommit i april, och finanschefens avhopp, har obligationen under året handlats omkring halva det bokförda värdet. Köpare av Lebaraobligationen var bland andra Carnegie Fonder och Catella Fonder, och för berörda fonder har händelsen påverkat årets avkastning negativt.

Fler högavkastande obligationer förmedlade av Pareto har varit behäftade med svårigheter. Mexikanska oljebolaget Oro Negro, som tog in 900 miljoner dollar med en obligation 2014, har vid två tillfällen misslyckats med att betala obligationsinnehavare.

Paretos chef för fixed income sales, Inge Edvardsen, medger för Financial Times att vissa bolag man sålt obligationer åt har haft "utmaningar", men tillägger att risker hör till bilden.

"High yield-obligationer erbjuder hög avkastning med därtill hörande risker, men det är förstås olyckligt när våra kunder drabbas av förluster", säger han till tidningen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Pareto Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -