Tellus Bank och Finansfond
Tellus Bank och Finansfond backade 5,1 procent i oktober, köpte Sparebanken Telemark vid introduktion (Finwire)

2018-11-21 15:18
Tellus Bank och Finansfond, som investerar i europeiska bank- och finansaktier, backade med 5,1 procent i oktober, vilket innebär att fonden tappat 2,2 procent sedan årets början.

Under månaden påverkades fonden negativt av det svaga börsklimatet som vägde på bank- och finanssektorn. För att ställa fondens avkastning i relation till sektorn skriver fondbolaget att en europeisk bank-ETF (Amundi MSCI Euro Banks) tappade 7,2 procent under månaden.

Bland de få placeringar som bidrog positivt till avkastningen under månaden märktes Catella samt den norska nyintroducerade banken Sparebanken Telemark. Mest negativt bidrog innehaven i Nordea och Swedbank.

I en kommentar till fondens deltagandet vid börsintroduktionen av Sparebanken Telemark skriver fondteamet:

"Detta är ytterligare en av många regionala, välskötta och högt direktavkastande sparbanker som börsintroducerats under senare år. Många av dessa sparbanker drivs enligt 'kyrktornsprincipen' och man har en mycket god kundkännedom. Dessa sparbanker karaktäriseras också av regionalt mycket höga marknadsandelar och hög kundlojalitet."

Förvaltarna skriver att man är mer försiktigt inställda till aktiemarknaden framöver då man menar att det blir mer och mer sannolikt att en avmattning i konjunkturen står för dörren.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -