RÄNTOR/VALUTOR
ITALIENSKA RÄNTOR NED, STARKARE EURO (Direkt)

2018-11-21 16:41

STOCKHOLM (Direkt) Euron stärktes på onsdagen, tyska räntor steg någon punkt medan räntor i periferin sjönk.

EU-kommissionens vice ordförande för EMU, Valdis Dombrovskis sade vid en presskonferens på onsdagen att kommissionen föreslagit att EU:s finansministrar startar bötesproceduren mot Italien för brott mot stabilitetspakten.

Kommissionen anser att Italiens budget för 2019 "allvarligt riskerar" att bryta mot EU:s regler för statsskulden.

Ekonomikommissionär Pierre Moscovici sade att Italiens höga statsskuld är kommissionens största oro.

Kommissionen ifrågasätter den italienska budgetens antaganden om tillväxten, budgetunderskottet och skulden. Trots omfattande kontakter med Italiens finansminister Giovanni Tria kvarstår fortfarande frågetecken och tvivel.

"Var ska den extra tillväxten komma från? Vem ska betala de extra utgifterna? Vi anser att riskerna är stora för italienska företag, sparare och skattebetalare", sade Pierre Moscovici.

Valdis Dombrovskis påpekade att läget i Italien kan påverka andra EU-länder.

Än märks dock ingen spillover på övriga euroområdet från Italien och euroområdet har numera tillräckliga verktyg för att hantera ekonomiska chocker, sade Dombrovskis.

Han pekade samtidigt på att Italien redan påverkats negativt.

"Den högre spreaden har påverkat räntor för företag och konsumenter, och sänkt förtroendet", sade han.

Italienska räntor sjönk på onsdagen på rapporter om att Matteo Salvini var öppen för att ändra vissa punkter som medborgarlön och delar i pensionssystemet. Vilket senare förnekades av företrädare för Lega.

Vid svensk stängning var räntan på den italienska tioåringen 11 punkter lägre vid 3,50 procent.

Amerikanska Federal Reserve kan komma att göra en paus i räntehöjningscykeln redan i vår uppgav seniora personer inom Fed för Market News International.

Källorna sade att centralbanken börjar överväga att åtminstone göra en paus i den gradvisa penningpolitiska åtstramningen, och kan avsluta cykeln med räntehöjningar redan i vår.

En räntehöjning i december är i stort sett säker, men enligt MNI:s uppgiftslämnare lär debatten bli mer livlig vid FOMC-mötet i mars, och definitivt vid mötet i juni.

"Det var förekommit rapporter om att Fed kan vänta med fortsatta höjningar tidigt i vår, så jag tror marknaden blev lite exalterad över det generellt för om de slutar höja tar det förstås bort en del extraordinär press från räntor", sade Tom di Galoma vid Seaport Global Holdings i New York, till Reuters.

Amerikanska räntor tappade på eftermiddagen efter rapporten och data över nya order på kapitalvaror som kom in svagare än väntat.

Order på kapitalvaror var oförändrade i oktober medan leveranserna återhämtade sig något. Det kan dämpa förväntningarna på en acceleration för företagens investeringar i inledningen av fjärde kvartalet, skrev Reuters.

Försäljningstakten för befintliga bostäder i USA steg 1,4 procent i oktober, till en beräknad årstakt på 5,22 miljoner enheter, enligt statistik från National Association of Realtors.

Analytiker hade räknat med att försäljningstakten skulle ha stigit med 1,0 procent, till en årstakt på 5,20 miljoner, enligt Reuters prognosgenomsnitt.

Dollarn handlades vid svensk stängning omkring 1:14 mot euron och 113 mot yenen. Räntan på den amerikanska tioåringen steg 3 punkter till 3,07 procent jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Riksbankens bedömning är fortsatt att styrräntan kommer att höjas i december eller i februari.

Det sade vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick vid en webbsänd pressträff på onsdagen.

Hon konstaterade att inflationen i oktober visserligen var något lägre än prognos, "men det handlar om tiondelar", och det kommer ytterligare inflationsstatistik före det penningpolitiska mötet i december.

Kronan stärktes 3 öre till 9:04 mot dollarn och 2 öre till 10:31 mot euron.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -