EUROGRUPP
SKULDAVSKRIVNINGAR BLIR INTE AUTOMATISKA (Direkt)

2018-11-19 16:52

BRYSSEL (Direkt) Skuldavskrivningar för euroländer ska varken bli automatiska eller mer vanliga.

Däremot ska bli tydligare och mer förutsägbara.

Det sade chefen för euroländernas räddningsfond ESM, Klaus Regling, vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen.

Extramötet hölls för att försöka hinna med att fördjupa EMU och stärka bankunionen vid mötet den 3 december.

Eurogruppens ordförande Mario Centeno sade att alla finansministrar var väl medvetna om att frågan är mycket känslig och måste behandlas varsamt.

I stället diskuterade eurogruppen att införa en kollektiv handlingsklausul för euroländers nya obligationer. Den skulle innebära att enhällighet inte ska krävas bland långivare för att genomföra skuldnedskrivingar. Det ska i så fall räcka med en stor majoritet.

Diskussionen om skuldavskrivningar är en del i arbetet för att ge ESM en stärkt, IMF-liknande roll i framtida räddningsprogram inom euroområdet. När ESM ger nödlån ska ESM också göra en bedömning av det krisande landets förmåga att betala tillbaka lånen.

ESM och EU-kommissionen har nu löst sin revirstrid när det gäller övervakning av krisande euroländer, sade Klaus Regling och ekonomikommissionär Pierre Moscovici vid presskonferensen.

"Det blir inga dubbla processer. Vi arbetar tillsammans i vissa saker. Och ESM kommer inte att göra några artikel 4-rapporter (som IMF gör)", sade Klaus Regling.

Förändringen skulle inte innebära någon "big bang" för ESM, försäkrade han.

Eurogruppen höll en första diskussion om det nya fransk-tyska förslaget om en eurobudget. En stridsfråga är storleken på budgeten, men den diskuterades inte på dagens möte, sade Mario Centeno.

Pierre Moscovici välkomnade förslaget och sade att tanken på en eurobudget nu kunde diskuteras på ett mer positivt sätt bland finansministrarna.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -