USA
KINARESPONS TROLIGEN EJ NOG FÖR HANDELSGENOMBROTT - RTRS (Direkt)

2018-11-16 05:33

STOCKHOLM (Direkt) Kinas skriftliga respons på de amerikanska kraven på handelsreformer kommer troligen inte leda till något genombrott vid samtalen mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping senare i november.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till en senior företrädare för Trump-administrationen.

Peking överlämnade ett dokument till USA-administrationen tidigare i veckan som svar på amerikanska krav på åtaganden som kan underlätta handelsförhandlingarna. Enligt Reuters källa var det ett gott tecken, men inte tillräckligt.

Kina listade i dokumentet 142 punkter, uppdelade i tre kategorier: punkter där Kina är villiga att förhandla, punkter de redan arbetar på samt punkter som Peking inte är villiga att förhandla om.

Enligt Reuters källa är punkterna på den icke förhandlingsbara listan oacceptabla för Washington. Dessutom anser de att hela listan bör betraktas med skepsis eftersom Kina tidigare har gjort åtaganden om reformer som de inte har uppfyllt.

USA fortsätter dock att studera listan, som administrationen mottog i måndags, men administrationsföreträdaren vill tona ned förhoppningarna om ett större genombrott vid samtalen mellan Trump och Xi vid G20-mötet i slutet av november.

Ett bästa-scenario kan vara att de två ledarna enas om att fortsätta samtalen och göra ett uttalande om att frågan rör sig i rätt riktning. Det är dock oklart om det skulle räcka för att förhindra nya USA-tullar på kinesiska varor i början av 2019.

Enligt Bloomberg News sade handelsminister Wilbur Ross på torsdagskvällen att USA fortsatt planerar att höja tullarna på ytterligare Kinavaror, och att toppmötet mellan Trump och Xi som bäst kan leda till ett ramverk för nya samtal för att lösa handelsproblemen.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -