RÄNTOR/VALUTOR
VISS PUNDÅTERHÄMTNING NÄR MAY TROTSAR KRITIKER (Direkt)

2018-11-16 16:40

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visade generellt små nettorörelser på fredagen, medan börserna delvis vände till minus. Dollarn tappade på Fed-kommenterar medan pundet fortsatt reagerar på de allt intensivare brexitturerna.

Premiärminister Theresa May höll vid en pressträff på torsdagen fast vid att avtalet är "för nationens bästa", och hon är fast besluten att införa det. På fredagen fortsatte hon att argumentera för att detta är bästa möjliga avtal och vill att parlamentarikerna nu levererar folkomröstningens resultat.

I Bryssel träffas EU:s ambassadörer för att diskutera det brexitavtal som sedan ska beslutas om vid det extra toppmötet den 25 november. Viljan att omförhandla avtalet är mycket begränsad från EU-håll.

Frågan är samtidigt om Mays regering överlever krisen. Fyra ministrar, med brexitminister Dominic Raab i spetsen, har lämnat i protest, men miljöminister Michael Gove, som ses som en nyckelallierad, uttryckte på fredagen sitt stöd för May.

Ett antal ledamöter har börjat skicka formella brev med krav på misstroendeförklaring mot Theresa May, och det krävs minst 48 sådana brev för att frågan ska upp på bordet.

Laura Kuenssberg, politisk chefredaktör på BBC, noterade att det ännu inte är klart om de har nödvändigt antal röster, och att det kan dröja till måndag innan vi hör något från Graham Brady, ordförande för 1922-kommittén som tar emot breven.

Pundet tappade på uppgifterna om förtroendeomröstning men stärktes efter uppgifterna om Gove. En generell dollarförsvagning bidrog men pundet var vid svensk stängning ändå cirka 0,9 procent svagare på 1:2860 mot dollarn jämfört med före torsdagens påbörjade regeringskalabalik.

Boris Schlossberg på BK Asset Management skrev i en kommentar att även om May skulle vinna omröstningen så talar det ändå för nyval då DUP är intensivt emot brexitavtalet.

Utsikterna för nyval skulle bara skapa mer kaos i en redan volatil situation, och den initiala reaktionen vara att skicka pundet till 1:25 mot dollarn.

"Men även en total förvirring i den brittiska politiken kanske inte är alltför skadligt för pundet då det i slutändan skulle kunna öppna för en andra folkomröstning. Just nu tycks det avlägset då det nuvarande avtalet eller någon variant är det mest sannolika, men då rubrikerna ändras varje timma så förblir handeln i pundet turbulent", skrev BK Asset Management.

Brittiska räntor steg 5-6 punkter på fredagen, medan tyska räntor var marginellt högre. Euron stärktes till 1:14-nivån mot dollarn.

Det definitiva EMU-inflationsutfallet för oktober visade på en uppgång till 2,2 procent från 2,1 procent föregående månad, medan kärninflationen steg till 1,1 procent från 0,9 procent, i linje med det preliminära utfallet.

Nordea skriver i en kommentar att deras mått på "superkärninflationen" (konjunkturkänsliga komponenter som utgör cirka hälften av kärninflationen) steg till 1,5 procent från 1,2 procent i september. Uppgången beror på baseffekter från lägre utbildningspriser i Italien för ett år sedan liksom paketresor. Superkärninflationen steg något under månaden men har försvagats de senaste tre månaderna.

Tjänstepriserna har samtidigt återhämtat sig i alla fyra större euroländer.

"Vi fortsätter att se uppåttryck i superkärninflationen kommande kvartal då högre löneökningar slår igenom i högre priser, särskilt för tjänstepriserna och mer uppenbart i Frankrike och Italien. Resten av kärninflationen väntas förbli låg och därmed väntas den totala kärninflationen endast stiga gradvis", skrev Nordea i en kommentar.

ECB-chefen Mario Draghi sade på fredagen att även om det skett en viss inbromsning i tillväxten ser de inga risker för att expansionen avstannar, men utsikterna är lite mer oklara.

"Om de finansiella- eller likviditetsvillkoren skulle stramas åt på ett överdrivet sätt eller om inflationsutsikterna försämras så är vår reaktionsfunktion väl känd. Det bör i sin tur återspeglas i en justering i den framtida räntebanan", sade han enligt Reuters.

Svenska räntor sjönk svagt medan kronan stärktes 5 öre till 9:01 mot dollarn men tappade 2 öre till 10:27 mot euron.

USA-räntorna sjönk 1-2 punkter medan dollarn tappade till 112:80 mot yenen, och dollarindex var ned nästan 0,5 procent under dagen i spåren av Fed-kommenterar som indikerar en långsam räntehöjningstakt.

Fed-guvernören Richard Clarida sade att även om det finns skäl att ligga nära neutral nivå för styrräntan, finns det också skäl att ta hänsyn till vacklande globala utsikter och att vara databeroende framöver. Han väntar sig inte någon större uppgång i inflationen nästa år, samtidigt som han är optimistisk om utsikterna för högre produktivitetstillväxt.

Även Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, talade om ett dämpat inflationstryck och gradvisa höjningar. Det går i linje med Fedledamöterna Raphael Bostic och Neel Kashkaris uttalande på torsdagen, och även Fed-chefen Jerome Powell har flaggat för skäl att ta inbromsningen i beaktande.

"Fed kan inte höja räntan i ett vakuum, och de gör detta klart på ett subtilt sätt. Marknaden ligger fortsatt lång i dollarn så vinsthemtagningar i spåren av dessa kommenterar ser ut att driva saker", sade Bipan Rai på CIBC till Bloomberg News.

Federal Reserve väntas av många höja räntan igen i december, även om sannolikheten dämpats den senaste veckan enligt CMC:s "Fed watch tool".

För nästa år ligger Feds medianprognos på tre höjningar medan marknaden inte ens prisat in två.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -