RÄNTOR/VALUTOR
GBP STABIL PÅ LÅGA NIVÅER, USA-RÄNTOR UPP (Direkt)

2018-11-16 06:07

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska statspappersräntor har stigit 3-4 efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt något högre mot japanska yen men marginellt svagare mot euron.

Efter tydliga nedgångar tidigare vände USA-räntorna åter svagt uppåt i takt med att riskaptiten på Wall Street återhämtade sig på torsdagskvällen.

Två Fedledamöter, Raphael Bostic och Neel Kashkari, talade dock om försiktighet med ytterligare räntehöjningar på torsdagskvällen, något som åtminstone delvis ekade av den möjliga försiktighet som Fedchefen Jerome Powells kommentarer tidigare i veckan, om att Fed bevakar inbromsningen i den globala ekonomin, antydde.

Raphael Bostic sade att Fed nu förmodligen inte är långt ifrån en neutral ränta, "och neutral är där vi vill vara".

"Vi kanske inte är riktigt där ännu, men jag vill tro att en prövande hållning när vi går vidare skulle vara lämpligt… Jag kan inte tänka mig en bättre hållning än att gå försiktigt fram och hålla ett vaket öga på data", fortsatte Raphael Bostic.

Neel Kashkari sade för sin del att han ännu inte ser några tecken på att USA-ekonomin skulle vara överhettad, och att det har funnits mer lediga resurser på arbetsmarknaden än vad Fed har räknat med.

Han påpekade att han tidigare har argumenterat emot räntehöjningar för att ge arbetsmarknaden utrymme att växa, och "om vi ser tecken på att inflationen tar fart, eller att inflationsförväntningarna stiger, kan vi alltid höja räntan då".

Brittiska pund har stabiliserats på låga nivåer mot dollarn efter torsdagens kraftiga ras när brexitavtalet såg ut att rämna.

Premiärminister Theresa May stod fast vid att avtalet är "för nationens bästa" vid en pressträff på torsdagskvällen, och hon är fast besluten att införa det.

"Om jag kommer att genomföra det? Ja", sade Theresa May.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för oktober, klockan 15.15, och Kansas City Feds index för november, klockan 17.00. Dessutom ska Fedchefen i Chicago, Charles Evans, tala vid ett ränteforum i Chicago, klockan 17.30.

Asiatiska börser noterar mestadels måttliga uppgångar så här långt på fredagen. Tokyo har dock vänt ner efter en positiv start, men har sedan återhämtat det mesta av nedgångarna.

Marknadens fokus riktas fortsatt mot huruvida handelsspänningarna mellan USA och Kina kan dämpas när ländernas ledare ska träffas i samband med G20-mötet i Argentina i slutet av månaden.

En administrationskälla uppger för Reuters att det dokument som Peking har överlämnat till Washington, som svar på krav om åtaganden som kan mildra spänningarna, var välkommet, men troligen inte tillräckligt för att leda till något genombrott vid samtalen i Buenos Aires.

Enligt Bloomberg News sade handelsminister Wilbur Ross på torsdagskvällen att USA fortsatt planerar att höja tullarna på ytterligare Kinavaror, och att toppmötet mellan Trump och Xi som bäst kan leda till ett ramverk för nya samtal för att lösa handelsproblemen.

Den europeiska fredagsagendan är relativt tunn på data, men innehåller åtminstone Eurostats redovisning av definitiv inflationsstatistik för oktober, klockan 11.00.

ECB-chefen Mario Draghi ska vidare tala vid en bankkongress i Frankfurt, klockan 9.30.

              fredag kl 6.05 (torsdag kl 16.15)
              ===================================
USD/SEK    9:0575  (9:0635)  EUR/USD    1:1335  (1:1314)
EUR/SEK   10:2671 (10:2542)  USD/JPY    113:43  (113:20)
Jp obl 2    -0,14   (-0,13)  Jp obl 10    0,11    (0,11)
Ty obl 2    -0,59   (-0,60)  Ty obl 10    0,36    (0,36)
US obl 2     2,87    (2,83)  US obl 10    3,12    (3,09)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -