BANK
EU-STRESSTESTER I BEHOV AV OMDANING - ENRIA (Direkt)

2018-11-15 10:47

STOCKHOLM (Direkt) Stresstesterna av europeiska bankers balansräkningar är i behov av en omdaning.

Det anser EBA:s avgående chef Andrea Enria som ska ta över bankövervakningen på ECB. EBA genomför stresstesterna medan ECB är regleringsinstans för euroområdets banker.

"Frikopplingen mellan stresstestresultaten och övervakningsåtgärder samt inkonsekvensen mellan transparensen av den förstnämnda och ogenomskinligheten av det senare är, enligt mitt sätt att se på det, det främsta tillkortakommandet av EU:s förhållningssätt, jämfört med USA:s", sade han under en konferens i Rumänien på torsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Han konstaterar att det råder en tidsfördröjning mellan att testresultaten publiceras fram till dess att det eventuellt meddelas om att en bank behöver stärka sin kapitalposition.

I USA publiceras eventuella uppmaningar till en bank samtidigt som stresstestresultaten delges.

Därutöver resonerar han i att EU-stresstesterna behöver mer "dynamik och verklighet" vid tillämpningen.

"Mer dynamik innebär - det är självklart - en lättnad av antagandet om en statisk balansräkning", sade han.

EBA tar i sina stresstester en stillbild av en banks balansräkning vid slutet av ett kalenderår och tar inte hänsyn till potentiella kapitalåtgärder som sker under kommande 12 månader.

För ett par veckor sedan publicerade EBA sina senaste stresstestresultat. Italienska banker presterade relativt väl, medan brittiska banker var bland de värst presterande.

Det italienska banksystemet håller en relativt stor andel statspapper och den italienska tioårsräntan har stigit långt mer än de 125 punkter under 2018 som EBA satte upp som ett testantagande.

Stresstesterna tog även hänsyn till en rad makroekonomiska risker såsom geopolitisk osäkerhet som skapas till följd av exempelvis en hård brexit.

"Chockresultaten för brittiska banker som Barclays och Lloyds i detta års tester har rest frågor i hur värdefulla testerna är för jämförelser av olika bankers resultat", skriver Financial Times.

Tidningen tillägger att de brittiska bankernas särskilt dåliga resultat var en följd av EBA:s domedagsscenario omfattade värsta tänkbara ekonomiska konsekvenser ur flera perspektiv vid en hård brexit.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -