STORBRIT
UTKAST ANTAR BESLUT OM IRLANDSGRÄNS I JULI 2020 -RTRS (Direkt)

2018-11-14 12:31

STOCKHOLM (Direkt) Det utkast till överenskommelse som har nåtts mellan EU och Storbritannien utgår ifrån att ett beslut ska kunna nås i juli 2020 om vad som måste göras för att säkra en öppen gräns mellan Irland och Nordirland efter att övergångsperioden efter brexit löper ut, om ett nytt handelsavtal inte har nåtts.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till diplomatkällor i Bryssel.

Om inget nytt handelsavtal har nåtts vid den tidpunkten har Storbritannien två alternativ; ett är att övergångsperioden förlängs en gång bortom december 2020, eventuellt till slutet av 2021.

Det andra alternativet skulle vara ett enkelt tullarrangemang som täcker hela Storbritannien, men där Nordirland skulle anpassa sig mer efter EU:s tullregler och produktionsstandarder.

Enligt Reuters källor inkluderar alternativet med ett tullarrangemang klausuler som ska garantera en "jämn spelplan" genom att Storbritannien skulle behöva anpassa sig till EU-regler om statligt stöd och konkurrens, miljö- och arbetsregler, något som kan bli svårt att acceptera för anhängarna av en hård brexit i det styrande brittiska konservativa partiet.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -