STORBRIT
TULLUNION BLIR BASEN FÖR FRAMTIDA RELATION - EU (Direkt)

2018-11-14 11:47

BRYSSEL (Direkt) En tullunion mellan EU och Storbritannien blir basen för den framtida relationen mellan de två parterna.

Det skrev EU-kommissionens vice chefsförhandlare Sabine Weyand i ett dokument avsett för EU-ambassadörerna från EU27-länderna, enligt The Times på onsdagen.

EU27 har oroats för att Storbritannien efter utträdet ska kunna konkurrera med EU genom sänkta standarder inom en rad områden, som miljö, statsstöd och sociallagstiftning. EU kräver att "en jämn spelplan" upprätthålls.

"Vi borde vara i den bästa förhandlingspositionen för den framtida relationen (efter övergångsperioden). Detta kräver tullunionen som bas för den framtida relationen", skrev Sabine Weyand, enligt The Times.

Den provisoriska överenskommelsen på tisdagen mellan EU och Storbritannien om utträdesavtalet innebär att hela Storbritannien kommer att ingå i EU:s tullunion under övergångsperioden. Detta är den så kallade reservlösningen (backstop).

Övergångsperioden ska löpa från utträdet den 29 mars nästa år till den 31 december 2020.

"De (britterna) måste anpassa sina regler, men EU kommer att behålla all kontroll. De tillämpar samma regler. Storbritannien vill ha mycket mer av den framtida relationen, så EU behåller sitt övertag i förhandlingarna", fortsatte Sabine Weyand.

Den förre brittiske utrikesministern Boris Johnson kritiserade i en tweet upplägget med tullunion som bas för en framtida relation. Regeringen bör stoppa förslaget, skrev han.

"Om detta blir överenskommelsen blir inte tullunionens backstop tillfällig utan miniminivån för vår framtida handelsrelation, med en hög grad av anpassning och 'EU-kontroll' - detta betyder att ett super-Kanadaavtal är omöjligt", skrev Boris Johnson.

Men super-Kanadaavtal avsåg han ett frihandelsavtal som går längre än EU:s avtal med Kanada (även kallad Kanada+).

På onsdagseftermiddagen träffas den brittiska regeringen i London och EU-ambassadörerna i Bryssel för att diskutera det provisoriska avtalet.

EU27-länderna har ännu inte sett avtalstexten. Men EU-källor understryker att länderna ändå är väl informerade om innehållet genom kommissionens löpande redogörelser. De informeras nu om de sista detaljerna och får möjlighet att ställa frågor.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -