JANSSON (RB)
DAGS ATT HÖJA RÄNTAN I DECEMBER EL FEBRUARI - BN (Direkt)

2018-11-14 09:11

STOCKHOLM (Direkt) Vice riksbankschefen Per Jansson säger att det är dags för Riksbanken att höja reporäntan i december eller februari om inflationsutsikterna förblir stabila, rapporterar Bloomberg News.

Per Jansson, som talade i Linköping på onsdagsmorgonen, konstaterade att inflationen är på målet, men han är ändå "inte helt nöjd" med orsakerna till att inflationen har nått målet eftersom det delvis beror på högre energipriser.

Han tror dock att inflationen kan ligga kvar nära målet även när bidraget från energipriserna minskar.

Per Jansson påpekade också att Riksbanken måste gå försiktigt fram med penningpolitiken, kronans växelkurs är fortsatt en viktig faktor och den bör inte variera för mycket. Riksbanken måste också vara vaksamma på att inflationen håller sig nära målet, inflationstrycket är måttligt och behöver öka något ytterligare.

Beträffande problemen med att bilda en regering i Sverige sade Per Jansson att om det tar mycket lång tid så kan det vara något som oroar omvärlden, och det skulle kunna påverka kronans växelkurs. Sverige har dock stabila statsfinanser.

Han sade också att han skulle vilja se något högre löneökningar, det är något som svenska företag bör kunna hantera, och det syns vissa tecken på högre löneökningar i till exempel Tyskland.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -