Brummer Multi-Strategy
Brummer Multi-Strategy tappade 4,0 procent i oktober, Manticore största negativa bidraget (Finwire)

2018-11-13 07:29
Brummer Multi-Strategy (SEK) tappade 4,0 procent i oktober och har därmed backat 0,8 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport signerad förvaltarna Patrik Brummer och Mikael Spångberg.

Av månadskommentaren framgår att hedgefonder haft det svårt under en preiod av turbulenta aktiemarknader, där ett globalt hedgefondindex (HFRX global hedge fund index USD) noterar en nedgång med 5 procent sedan årets början.

Vad gäller utvecklingen för Brummer Multi-Strategy (BMS) kan en stor del av förlusterna hänföras till specifika aktieurval (alfa) snarare än generell marknadsexponering (beta).

"Ungefär hälften av aktiehedgefondernas förluster kom från marknadsbeta och den andra hälften från alfa. Den största anledningen till alfa-förlusterna beror på felpositionering under rapportperioden", skriver portföljförvaltarna och fortsätter:

"Förutom effekten av vissa enskilda bolagsrapporter så förvärrades förlusterna på grund av att spekulativa investerare drog ner på sin belåning och tvingades likvidera sina positioner, vilket exempelvis resulterade i att priset på populära kortpositioner ökade kraftigt. Det har varit en tuff miljö att navigera i för aktiehedgefonder och våra fonder var inget undantag tyvärr."

Av fondens underliggande förvaltare utvecklades lång/kort aktiehedgefonden Manticore svagast med ett portföljbidrag på -2,4 procent. Trendföljande hedgefonder stod tillsammans för cirka -1,1 procent av BMS negativa avkastning samtidigt som Bodenholm och AlphaCrest, två av fondens övriga aktiehedgefonder, också hade en svår månad.

Bland de få ljusglimtarna under månaden lyckades både Nektar och Arete generera positiv avkastning på ränte- och valutamarknaderna och Observatory tjäna på relativa kreditpositioner.

Black and White var marginellt ned.

Framåt menar fondteamet att inkommande makroekonomisk data på kort sikt kommer få större betydelse. Detta i ljuset av ökad geopolitisk risk och en avmattning av tillväxten i Europa och Kina. Samtidigt är tillväxten i USA fortsatt stark, skriver de.

”Ur BMS perspektiv är vi, trots oktober och osäkra marknader, komfortabla med att vi har goda möjligheter att skapa absolut avkastning i ett eventuellt utdraget bearmarketscenario”, delger förvaltarduon.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Brummer Multi-Strategy - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -