RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE EURO, PUND EFTER POLITISK OSÄKERHET (Direkt)

2018-11-12 16:21

STOCKHOLM (Direkt) Euron och pundet försvagades på måndagen inför ett stundande italienskt budgetbråk och efter fortsatt oklarhet kring läget i brexitförhandlingarna.

Pundet försvagades 0,6 procent jämfört med fredagen, efter att som mest ha tappat omkring 1,1 procent.

Det interna brittiska bråket om brexit och villkoren för utträdet har eskalerat senaste tiden. Sunday Times rapporterade under helgen att ytterligare fyra ministrar i regeringen är nära att avgå på grund av premiärminister Theresa Mays planer, efter att transportministern Jo Johnson avgått på fredagen.

Theresa May har släppt planerna på ett extrainsatt regeringsmöte på måndagen för att godkänna ett brexitavtal, enligt uppgifter till The Independent. Det blir nu allt svårare att få ett avtal klart för att hålla ett extra EU-toppmöte i november.

Labours talesperson i brexitfrågor, Keir Starmer, sade på måndagsmorgonen att Labour vill ha nyval om Theresa Mays brexitförslag faller.

"Om avtalet faller kommer vi be om nyval", sade han.

"Om inte det händer måste alla alternativ ligga på bordet och det inkluderar möjligheten till en ny folkomröstning", sade Starmer.

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, hade enligt Financial Times sagt att huvudelementen i brexitavtalet är redo att presentera för brittiska regeringen på tisdagen, varpå pundet stärktes något.

Italienska räntor steg på måndagen i spåren av budgetbråket med tioåringen upp omkring 3 punkter.

Den tioåriga spreaden mellan tyska och italienska räntor handlas kring 300 punkter.

Enligt uppgifter till La Repubblica överväger finansminister Giovanni Tria att ändra tillväxtantagandet till 1 procent nästa år (från 1,5), men behålla underskottsmålet på 2,4 procent. EU-kommissionen spår 1,2 procent.

Vice premiärminister Matteo Salvini hotade i helgen, enligt Bloomberg News, med att sätta käppar i hjulet för EU-budgeten och andra politikområden om de andra länderna fortsätter att håna italienarna genom att inte bistå med migrationsmottagningen från Medelhavet.

Italien har uppmanats att senast på tisdagen återkomma till EU-kommissionen med en reviderad budget. Från Italien har signalerna hittills varit begränsad förståelse och inga mer substantiella förändringar i underskottsmålet.

I Sverige meddelade talmannen Andreas Norlén att han som väntat kommer att föreslå Ulf Kristersson som statsminister. En omröstning väntas på onsdag. Moderatledaren meddelade i sin tur att vill bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Han sade att han har valt att ställa upp trots att han riskerar att inte tolereras av riksdagen.

Skulle det misslyckas riskerar Sverige att gå mot extraval vilket han tycker vore olyckligt, de kan inte säga att de är missnöjda med valresultatet.

SEB:s boprisindikator visade att hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i november jämfört med vad de gjorde föregående månad.

Boprisindikatorn sjönk till 13 i november jämfört med 22 i oktober.

"Nedgången sammanfaller med allt tydligare besked från Riksbanken att räntan snart ska höjas. Dessutom har vi sett ett ökat utbud av nyproducerade bostäder, varav några varit svåra att sälja. Sammantaget ser vi en ökad osäkerhet på bostadsmarknaden vilket återspeglas i sjunkande prisförväntningar", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Kronan tappade 5 öre mot dollarn till 9:11 och stärktes 2 öre mot euron till 10:26. Räntan på den svenska tioåringen sjönk 1 punkt till 0,64 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -