NEODYNAMICS
SKA VÄXA INOM VÄVNADSPROVER VID BRÖSTCANCER - VD (Direkt)

2018-11-08 12:55

STOCKHOLM (Direkt) Neodynamics, som utvecklar vävnadsprovtagningsteknologin Neonavia, ska först ta sig an bröstcancerområdet och ser på sikt potential kring andra cancertyper.

Det säger Neodynamics vd Anna Eriksrud i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt som sammanfattas och kompletteras nedan.

Hon berättar om marknadsplanerna för Europa och USA samt hur mikropulsteknologi ska innebära fördelar jämfört med konkurrerande produkter.

Varför behövs ett nytt verktyg för vävnadsprovtagning?

"Röntgen, mammografi och ultraljud blir allt bättre och man ser cellförändringar redan vid mindre storlek. Då behövs ett biopsiinstrument som man med precision och kontroll kan rikta mot den misstänkta tumören. Vår första produkt är redan CE-märkt och är under utvärdering på toppklinikerna i Europa som studieversion. Vi vidareutvecklar den samtidigt till en kommersiell produkt som kommer att vara klar vid årsskiftet 2019/2020", svarar Anna Eriksrud.

Foto: Martin Nilsson, reporter vid Nyhetsbyrån Direkt, intervjuar Anna Eriksrud, vd för Neodynamics.

Ni värderar bolaget till 75 miljoner kronor i introduktionserbjudandet. Vad vill ni göra med de 50 miljoner kronor ni avser ta in i nytt kapital?

"Vi ska slutföra utvecklingen, genomföra studier i Tyskland och England samt ansöka om regulatoriska godkännanden för den kommersiella produkten Neonavia. Samtidigt ska vi förbereda oss för marknaden och bygga upp en organisation. Vi har ungefär ett år kvar till lansering. I slutet av 2019 och i början av 2020 ska vi vara ute på de viktigaste europeiska marknaderna och i USA."

Foto: Handenhet med nålprober (biopsinål). Mikropulser används för precisionsstyrning. Bildkälla: Neodynamics.

Vad har ni för tidshorisont kring lönsamhet?

"Lönsamheten är vi trygga med på så vis att vi kommer ha god marginal på engångsprodukterna - nålarna. Vi kan konkurrera med nuvarande biopsiinstrument, fast med bättre teknologi, alltså mikropulserna", säger Anna Eriksrud.

År 2021 siktar Neodynamics på att uppnå ett positivt kassaflöde på årsbasis.

"2022 ska vi vara etablerade även i Kina och räknar med 120-140 miljoner kronor i omsättning med goda vinstmarginaler", uppger hon.

Vad blir priset på produkten?

"Det blir ungefär samma pris som dagens engångsprodukter på marknaden, med en viss premie beroende på vilken av våra olika nålprober (biopsinålar) som säljs. Vi kommer att ha nålprober av olika typer avsedda för olika biopsibehov. Basenheten och handenheten köps eller hyrs där kostnaden beror på volymer som köps per år av våra nålprober."

Vilka eventuella risker för biverkningar finns det vid användning av produkten?

"Inga som är annorlunda än de som finns med de nålar som används på marknaden i dag. Någon droppe blod kan komma från stickkanalen såsom vid alla andra nålbiopsier. Biopsinålarna är steriliserade precis som vilka andra nålar som helst. Patienten får först lokalbedövning helt enligt nuvarande procedur."

Foto: Basenhet och handenhet med nålprober. Bildkälla: Neodynamics.

Vilken skada orsakar nålen på vägen in i vävnaden?

"Skada i vävnad är i så fall kring stickkanalen fram till tumör, vilket gäller alla nålbiopsier, men nålen förs genom fettvävnad så det är ingen skada egentligen. Det är samma som med dagens teknologier. Vi har samma dimensioner på nålarna som de gängse på marknaden. Vår fördel är att vi kan 'pulsa' nålen utan stora stickrörelser och att vi kan placera nålen utan att skjuta fjäderskott som går genom tumören."

Neodynamics siktar på att år 2022 ha tagit en världsmarknadsandel om cirka 2 procent för bröstcancerbiopsier. Samtidigt ser bolaget potential för att kunna använda systemet för biopsier vid fler cancerformer.

Bild: Potentiella platser att ta biopsier med Neonavia-teknologin. Bildkälla: Neodynamics.

Hur ser ert patentskydd ut?

"Vi har fyra patentfamiljer och en tryggt skyddad teknologi under lång tid framåt. Vi känner att vi kan gå ut över hela världen utan att vara oroliga."

Har ser konkurrensen från befintliga biopsimetoder ut?

"Grovnålsbiopsi och vakuumbiopsi dominerar helt och blir allt vanligare. Det görs fortfarande kirurgiska biopsier i många länder, men det är både kostsamt och invasivt och metoden minskar till fördel för nålbiopsier. Neodynamics kommer att lansera våra egna grov- och vakuumbiopsinålar drivna med mikropulser, vilket skapar mervärde jämfört med befintliga metoder. Dessutom kommer vi lansera vår egen specialnål, anpassad för vävnadsprovtagning på ställen där det är svårt och riskfyllt att ta biopsier med befintliga produkter på marknaden."

Finns det konkurrens från andra innovationer inom biopsiområdet?

"Nej, inget som vi uppfattar är något nytt inom nålbiopsiområdet. Så kallade 'liquid biopses' finns för vissa indikationer och skapar ett ännu större behov av nålbiopsier då fler misstänkta tumörer kan upptäckas, vilka måste analyseras genom vävnadsprover."

Börsläget har varit skakigt på sistone. Hur är det att komma med ett nyintroduktionserbjudande nu?

"Vi vänder oss till en stor marknad - 500 miljoner dollar bara inom bröstcancer i nuläget. Cancer drabbar människor hela tiden oavsett konjunktur, så vi investerar i ett område och produkt som är konjunkturokänslig. Sedan kan man diskutera räntenivåer. Vi har ännu inte fått någon ränteförändring", noterar Anna Eriksrud.

"Om man investerar i det här området gör man det även för att man vill hjälpa kvinnor att få en diagnos tidigt. Därmed kan man också rädda liv", tillägger hon.

Teckningsperioden i nyemissionen pågår till den 14 november. Bolaget har på förhand avtalat om cirka 73 procent av emissionslikviden genom teckningsförbindelser och vederlagsfri garantiteckning.

Första beräknade handelsdag för Neodynamics-aktien på Spotlight är den 7 december.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -