SWEDBANK
EKONOMISK BROTTSLIGHET FÖRÄNDERLIG OCH NYCKFULL - VD (Direkt)

2018-10-23 07:11

STOCKHOLM (Direkt) Ekonomisk brottslighet är föränderlig och nyckfull, uppger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i delårsrapporten.

"Vi fortsätter därför ständigt att anpassa våra processer för att säkerställa att vi skyddar våra kunder och ytterligare ökar transparensen på våra hemmamarknader", skriver Swedbank-chefen i spåren av Danske Banks penningtvättsskandal i Estland som marknaden på senare tid har oroat sig för ska sprida sig till fler banker.

För Swedbank är frågan om hur banker arbetar med att förebygga penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet alltid aktuell, uppger hon.

"Med en marknadsledande position på alla våra fyra hemmamarknader följer också ett ansvar att bidra till att utveckla och stärka det finansiella systemet och den finansiella infrastrukturen. Vi tar det ansvaret bland annat genom att ha en nära dialog med tillsynsmyndigheterna och beslutsfattarna i respektive land. Vi har dessutom arbetat systematiskt och proaktivt med att övervaka betalningsflöden för att upptäcka potentiella oegentligheter", betonar Birgitte Bonnesen.

Hon anser dock att Swedbanks företagskultur och affärsmodell är den främsta förebyggande åtgärden.

"Swedbank är en värderingsdriven bank. Vi har nolltolerans mot all typ av brottslighet i vår verksamhet och har alltid agerat bestämt och handlingskraftigt när vi fått signaler inifrån vår egen organisation eller från omvärlden om misstänkta transaktioner", fortsätter hon.

Swedbanks fokus har enligt Birgitte Bonnesen alltid varit på inhemska företagskunder och privatpersoner, på alla bankens hemmamarknader.

"Vi har samma principer och ramverk i hela koncernen gällande penningtvätt, kundkännedom och risk", framhåller hon.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -