SAAB
SKOLFLYGPLANSORDERN EJ HUVUDSKÄL TILL NYEMISSIONEN - VD (Direkt)

2018-10-23 11:46

STOCKHOLM (Direkt) Den stororder från USA på skolflygplanet T-X som försvarsföretaget Saab nyligen erhöll tillsammans med amerikanska Boeing är inte huvudskälet till att Saab nu föreslår en nyemission på 6 miljarder kronor.

Det sade Saabs vd Håkan Buskhe vid rapportpresentationens frågestund.

"För mig är nyemissionen ett progressivt sätt att skapa flexibilitet framöver", sade Saab-chefen och betonade vikten av att kunna vara aktiva när det gäller samarbeten, storaffärer eller förvärv. Han nämnde bland annat möjligheten till ytterligare omgångar stridsflygplan till Brasilien.

På en analytikerfråga om varför Saab inte bara tar mer lån svarade bolagsledningen att en stark balansräkning är viktigt på lång sikt. Saab har vuxit med totalt 50 procent de senaste fem åren och ser inget som hindrar fortsatt tillväxt.

"Då behöver man finansiering i ett annat perspektiv", menar Håkan Buskhe som hävdar att Saab inte har blivit dystrare när det gäller lönsamhetsförväntningarna för de kommande åren.

Angående emissionsstorleken på 6 miljarder kronor uppgav Saab-ledningen att en rad faktorer ingår i analysen och att det är svårt att säga vilka delar av emissionen som motsvarar vilka affärsmöjligheter, tillväxttakter och liknande.

Det relativt svaga kassaflödet i tredje kvartalet påverkade inte storleken på nyemissionen, sade Saabs finanschef Magnus Örnberg och pekade på att bolaget guidar för ett positivt till starkt positivt operationellt kassaflöde i det fjärde kvartalet. Man bör se det tredje och fjärde kvartalet tillsammans eftersom periodiseringsfrågor påverkar utfallen mellan kvartalen, anser han.

Saab ser inget ytterligare nyemissionsbehov utöver den nu aviserade emissionen, och om pengarna inte skulle användas av bolaget så kan alltid ägarna bestämma vad som ska ske med dem, konstaterade vd Håkan Buskhe.

Saab-aktien är vid lunchtid ned 14 procent jämfört med dagen före. Stockholmsbörsen som helhet är samtidigt ned närmare 2 procent.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -