ICA
IHÅLLANDE ORO KRING MARGINAL SVERIGE 3 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2018-10-23 13:54

STOCKHOLM (Direkt) Icas lönsamhet i Sverige, som låg bakom dagligvarubolagets resultatmiss under andra kvartalet, kommer att synas av analytikerna när siffrorna för tredje kvartalet läggs fram.

"Marginalminskningen för Ica Sverige under första halvan av 2018 har varit allvarligare än vi trott, främst på grund av accelererande logistikkostnader", skriver Kepler Cheuvreux i en analys inför rapporten.

Under andra kvartalet sjönk rörelsemarginalen i Sverige till 3,7 procent (4,3). Icas vd Per Strömberg hänvisade då bland annat till att vädret lett till en annan försäljningsmix, högre lager- och logistikkostnader.

Ica-chefen flaggade i augusti för att vissa av de negativa faktorerna kommer att finnas kvar i det tredje kvartalet.

Genomsnittet av två analytikers estimat, som Infront Data sammanställt inför rapporten, pekar på en rörelsemarginal i Sverige på 4,8 procent tredje kvartalet, en minskning från 5,1 procent motsvarande period i fjol.

Handelsbanken tror att den förhöjda kostnadsnivån i Sverige kommer att hålla i sig och att marginalen i Sverige minskar under tre ytterligare kvartal.

En annan viktig punkt i rapporten är utvecklingen för Rimi Baltic, som bidrog positivt till Icas marginal andra kvartalet. Flera analytiker lyfter fram en oro för att ökad konkurrens och minskad inflation kan hämma marginalutvecklingen i Baltikum.

"I Baltikum räknar vi nu med en större effekt på försäljning och lönsamhet från Lidl's intåg", skriver Handelsbanken i en analys.

Snittestimatet av tre analytikers prognoser i Infront Datas sammanställning ligger på ett rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster, för Ica på 1.393 miljoner kronor (1.380). Den justerade rörelsemarginalen väntas ha sjunkit till 4,9 procent (5,1).

Rapporten väntas torsdagen den 25 oktober klockan 7.00. En webbsänd presskonferens inleds klockan 10.00.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -