Lumito
Lumito behöver ej ta in mer pengar innan färdig produkt, vill ej kommentera kursras - vd (Finwire)

2018-10-22 15:49
Målet är att Lumito, vars börsvärde halverats sedan noteringen på NGM Nordic MTF i fredags, inte ska behöva ta in ytterligare pengar innan medicinteknikbolaget har en färdig produkt för marknaden. Det säger vd Stefan Nilsson i en intervju med Finwire, där han även bemöter den kritik som under noteringsprocessen riktades mot bolaget.

Lumito är verksamt inom medicinsk teknik för så kallad digital patologi, vilket handlar om att med hjälp av infärgningar förbättra träffsäkerheten i vävnadsprov för cancer.

I dag träffar enligt Stefan Nilsson endast omkring 70 procent av alla tester rätt. Lumito-chefen kan i dagsläget inte sätta en siffra på hur mycket träffsäkerheten ökar med bolagets metod, men han menar att bolaget nu har fått bevis på att metoden fungerar.

- Vi är helt övertygade om att vi kommer att kunna öka träffsäkerheten ganska kraftigt, men jag kan inte säga med hur många procent, säger han.

Förra veckan uppgav bolaget att ett externt laboratorium har genomfört lyckosamma infärgningar av vävnadsprover med Lumitos preparat och att man har färdigställt en prototyp av instrumentet.

- Vi har fått de resultaten vi vill ha från proof of concept. I och med det går vi över i fas två, utvecklingen av det som skall bli ett kommersiellt instrument och framtagande av de första infärgningsvätskorna. Och sen ska vi också ta fram regulatoriska tillstånd, vi måste ju bygga upp ett kvalitetssäkringssystem och annat i bolaget, säger Stefan Nilsson.

Lumito siktar på att ha en färdig kommersiell produkt på marknaden i första kvartalet år 2020 och om teckningsoptionerna utnyttjas fullt ut ska den senaste kapitalanskaffningen räcka hela vägen dit.

- Vårt mål är att inte gå ut med några fler erbjudanden innan vi har produkten klar för marknaden, utfäster Stefan Nilsson.

Under våren har det riktats kritik mot Lumito. Detta då bolaget i december 2017 i en nyemission tog in pengar till kursen 1,30 kronor per aktie, för att inför den tilltänkta noteringen på First North sätta teckningskursen vid 5,00 kronor aktien.

Stefan Nilsson säger att teckningskursen i den första emissionen sattes i ett läge där bolaget var i ett desperat behov av pengar och att man inte hade kunnat starta proof of concept-processen utan ett kapitaltillskott.

- I det läget var vi helt enkelt tvungna att få en lyckad emission. Bolaget hade inga pengar, vi kunde inte betala för de som jobbade, leverantörer och så vidare.

När det sedan var dags att ta in pengar inför noteringen stod enligt Stefan Nilsson bolaget på fastare mark, både finansiellt och teknologiskt - vilket enligt honom innebar att många av riskerna för de som investerade i december nu var borta.

Lumito har anklagats för att ha "köpt" haussning av bolaget. Detta då flera av de som hajpade aktien på nätforum och sociala medier tillhörde den skara på cirka 60 personer som tecknade sig i den första, billigare, emissionen. Stefan Nilsson vänder sig emot den beskrivningen.

- Jag var på investerarpresentationer här i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag hade ingen aning om vilka människorna var som jag presenterade för.

Han säger även han tycker att den granskning av hajpen som flera Twitter-användare genomförde var bra.

- De gjorde ett bra jobb när de rökte ut haussarna i Facebook-gruppen tycker jag. Det var sen när man började spinna vidare på att vi skulle ha finansierat dem eller på något sätt ha rabatterat aktierna, det var där det gick snett.

Enligt Stefan Nilsson var det den negativa uppmärksamheten som ledde till att Mangold Fondkommission valde att hoppa av rådgivarrollen, vilket även resulterade i att processen för att notera bolaget på First North havererade.

När Lumito på fredagen slutligen började handlas på NGM rasade aktien med nära 60 procent jämfört med teckningskursen. Aktien har under måndagen återhämtat sig något men har ändå tappat en bit över halva värdet. Stefan Nilsson uppger att bolaget har som princip att inte kommentera aktiekursutvecklingen.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire

Lumito - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -