BANK
ESTLANDS CENTRALBANK SLÄPPER DATA ÖVER TRANSAKTIONER (Direkt)

2018-10-22 15:32

STOCKHOLM (Direkt) Estlands centralbank har i spåren av alla frågor kring enskilda bankers internationella transaktioner beslutat att offentliggöra viss information kring de respektive bankernas transaktionsvolymer.

Av statistiken framgår att Danske Bank, där det har rullats upp en stor penningtvättshärva, under de flesta av åren mellan 2008 och 2015 hade störst transaktionsvolymer när det gäller gränsöverskridande transaktioner.

Det gäller både för betalningar som inleddes från estländska banker och för betalningar som mottogs av estländska banker.

Näst störst gränsöverskridande volymer hade Swedbank som är den största banken i landet. Tredje störst volymer hade under de flesta år SEB, överlag följt av Nordea.

"Statistiken visar tydligt att en stor andel av de totala gränsöverskridande betalningarna processades av Danske Bank, vars betalningsvolymer ökade kraftigt fram till 2014, varefter de sjönk kraftigt. Givet den relativt lilla storleken hos Versobank sticker också Versobanks gränsöverskridande transaktioner mellan åren 2013 och 2016 ut", skriver den estländska centralbanken.

Europeiska centralbanken drog in Versobanks tillstånd i mars 2018.

Offentliggörandet av statistiken kommer enligt den estländska centralbanken i kölvattnet av att affärsbanker i landet har bett centralbanken att offentliggöra datan för att öka förståelsen för bankernas affärsmodeller.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -