ARJO
KOMFORTABEL MED GODA UTSIKTER TROTS SVAGT AUSTRALIEN - VD (Direkt)

2018-10-22 15:34

STOCKHOLM (Direkt) Medicinteknikbolaget Arjo, som under måndagen rapporterade för det tredje kvartalet visar ännu ett kvartal med tillväxt. "Efter fem år med negativ organisk tillväxt är jag väldigt nöjd med vår utveckling. Det här är det tredje kvartalet i rad, som vi visar organisk tillväxt", säger Joacim Lindoff vd på Arjo.

Bolagets omsättning ökade organiskt med 1,4 procent. Det är något under bolagets målsättning som ligger på en organisk tillväxt om 2-4 procent. En något svagare utveckling berodde enligt bolaget på en störning i samband med byte av logistikpartner.

"Hade vi rensat för den effekten så hade den organiska tillväxten legat på 3,5 procent i kvartalet", sade Joacim Lindoff", och fortsätter:

"Vi känner oss komfortabla med att höja utsikterna för helåret. Tidigare har vi kommunicerat att den organiska omsättningen skulle hamna i början av intervallet av 2-4 procents ökning. Nu väntar vi oss att den hamnar i mitten av det intervallet".

På de olika marknaderna visad bolaget organisk tillväxt både i Nordamerika och västra Europa däremot minskade försäljningen i övriga världen med 5,1 procent.

"Sorgebarnet i kvartalet är vår försäljning i övriga världen. Det är främst på grund av Australien där det är politisk osäkerhet vilket medfört att investeringar inte gjorts i samma utsträckning som förra året", säger Joacim Lindoff.

Osäkerheten i Australien har medfört att Arjo, tappat intäkter på runt 30 miljoner kronor under det tredje kvartalet jämfört med förra året.

"Vi vet med säkerhet att vi inte har förlorat några affärer, det här är helt kopplat till den politiska osäkerhet som råder i Australien. Politikerna är osäkra på hur de ska spendera sina pengar framöver", säger Joackim Lindoff och fortsätter:

"Australien är en viktig marknad för oss. Vi har en stor installerad bas där och vi fortsätter att växa vår eftermarknad. Vi tror dock att även det fjärde kvartalet i Australien kommer att vara åt det svagare hållet".

Vd är noga med att poängtera att det här är ett isolerat problem till enbart Australien. I övrigt uppges att bolaget har haft en positiv utveckling på flera marknader i regionen.

"Vår uppbyggnad i Asien går annars väldigt bra", säger Joacim Lindoff.

Inom produktgruppen sjukhussängar har Arjo nu börjat vidta åtgärder enligt det åtgärdsprogram som tidigare kommunicerats. Bolaget har i ett steg att förbättra lönsamheten nu sålt verksamheten Acare, de enkla sängarna till en kinesisk aktör, CBL.

"Vi gör det här i tre steg där försäljningen av Acare, var den första. Sen ser vi över tredjepartsförsäljning där vi idag säljer till låga marginaler. Vi tittar även på vilka affärer vi kommer att göra framöver, och vi ser här att vi kommer att behöva vara mera restriktiva och från början har en klar och tydlig bild på hur vi ser på eftermarknaden innan vi gör någon affär", säger Joacim Lindoff.

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Arjo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -