BOLIDEN
ÖKAD PRODUKTION VÄNTAS RÄDDA 3 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2018-10-19 15:09

STOCKHOLM (Direkt) Gruv- och smältverksbolaget Boliden står inför ett kvartalsresultat där lägre metallpriser bör kompenseras av en ökad produktionsvolym vid gruvorna, gynnsamma valutakursrörelser och lägre kostnader. Inte minst den nya malmkrossen vid koppargruvan Aitik antas ha bidragit positivt till produktionen.

Den bilden ger ett antal analytiker vars tankar inför rapporten Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Trots att lägre metallpriser väntas få en betydande negativ effekt på det tredje kvartalets resultat tror vi att ökade gruvvolymer och säsongsmässigt lägre kostnader ska ha en balanserande effekt", skriver Handelsbanken Capital Markets i en analysuppdatering.

Den nya malmkrossen i Aitik togs i bruk i slutet av andra kvartalet och driftsättningen har skett enligt plan, uppgav vd Mikael Staffas i samband med halvårsrapporten. Analytikernas optimism har inte minskat sedan dess.

"Den nya malmkrossen vid Aitik väntas ha presterat extremt bra, vilket stödjer den väldigt goda kopparproduktionen i gruvan", skriver till exempel Kepler Cheuvreux.

Metallpriserna har under det tredje kvartalet backat "meningsfullt" jämfört med samma period i fjol, noterar bland andra Nordea, som också räknar med att högre producerade volymer av både koppar och zink tillsammans med en högre dollarkurs ska verka i motsatt riktning.

Ett återkommande ämne vid rapportkonferenserna är vad Boliden ska göra med den snabbt växande kassan. Bolagsledningen har lovat att inte förköpa sig och flera analytiker räknar med en total utdelning i storleksordningen 22-24 kronor per aktie för 2018.

"Trots de lägre metallpriserna anser vi att Boliden har en mycket tilltalande kassaflödesprofil, vilket vi menar tillåter extrautdelningar, aktieåterköp eller förvärv (det senare allt mer sannolikt när metallpriserna sjunker)", skriver Pareto Securities.

Boliden meddelade på fredagen, efter att ovanstående analytikerkommentarer publicerats, att bolaget avser investera närmare 900 miljoner kronor i nya gruvtruckar vid gruvorna Kevitsa och Aitik.

Enligt Infront Datas sammanställning av tolv analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett justerat rörelseresultat om 2.047 miljoner kronor. För affärsområdet Gruvor väntas rörelseresultatet landa på 1.396 miljoner (1.421), medan Smältverk spås leverera ett underliggande resultat om 636 miljoner (568).

Rapporten väntas på onsdagen den 24 oktober, klockan 7.45. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -