ATLAS COPCO
SVÅRT VETA EXAKT NÄR HALVLEDARORDER KOMMER - VD (Direkt)

2018-10-19 16:05

STOCKHOLM (Direkt) Det är svårt för verkstadsbolaget Atlas Copco att veta exakt när kunderna inom halvledarområdet kommer att lägga order, men bolaget är inte generellt oroat kring halvledarmarknaden.

Det uppgav Atlas Copcos vd Mats Rahmström vid rapportpresentationen där företaget fick en rad frågor kopplat till efterfrågeläget i allmänhet och inom halvledarsektorn i synnerhet.

Det fjärde kvartalet är ett lite speciellt kvartal där kunder dels kan säga att de vill ha material före årsskiftet.

"Det gör det svårt att förutspå för oss", uppgav han.

Generellt är efterfrågan från halvledarkunderna inom divisionen Vakuumteknik mer svängig. Det beror bland annat på en större koncentration i termer av geografi, branscher och nyckelkunder.

Inom den hälft av divisionen Vakuumteknik som inte riktas till halvledarsektorn var utvecklingen relativt oförändrad i det tredje kvartalet.

"Vi ser inget negativ trend där alls", sade Mats Rahmström.

Med tanke på att orderingången sjönk relativt kraftigt för Vakuumteknik fick bolaget frågan om nedgången inom den hälft av divisionen som riktar sig till halvledarkunder i så fall inte borde beskrivas med starkare ord än "något lägre".

Man kan alltid diskutera uttryck, konstaterade Atlas Copco-chefen. Bolaget framhöll samtidigt att man har andra sätt än ren orderingång för att bedöma om aktiviteten fortfarande finns. Exempelvis väger man in hur kunder pratar om framtiden.

Atlas Copco guidar för hela kvartal, snarare än för enskilda månader. Det var dock inte så att bolaget såg en chock i september, hette det samtidigt.

Fordonssektorn, som har gått starkt i flera år, "faller inte av en klippa", men mycket av den globala turbulensen påverkar besluten i sektorn, menar Mats Rahmström med hänvisning till en miljö med osäkerhet kring geopolitik och på handelsområdet.

"Kunderna måste tänka på var de ska investera, så vissa beslut tar lite mer tid än innan. Därför förutser vi lite mindre aktivitet i fjärde kvartalet jämfört med det tredje."

Däremot är tongångarna mer positiva kring bland annat byggsektorn.

När det gäller rörelsemarginalen inom den största divisionen Kompressorteknik är Atlas Copco mycket nöjda och hoppas att den är lika stark om fem år från nu.

"Det är i princip det vi siktar på", är budskapet.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -