RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR FÖLJER USA UPPÅT (Direkt)

2018-10-18 11:14

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna handlas högre på torsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Börserna är överlag upp medan dollarförstärkningen avtagit.

USA-räntorna steg på onsdagen i spåren av protokollet från Federal Reserves senaste policymöte, och har därefter planat ut i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen på 3,21 procent.

I protokollet framkom att Fed-ledamöterna fortsättningsvis anser att gradvisa räntehöjningar är det bästa alternativet i framtiden för "en fortsatt ekonomisk tillväxt, stark arbetsmarknad och en inflation kring 2 procent på medellång sikt."

Ledamöterna var överens om räntehöjningen, som var den tredje i ordningen under året, men de diskuterade hur högt räntorna ska gå.

"Vissa deltagare ansåg att policyn behöver bli måttligt restriktiv under en period medan ett antal bedömde det som nödvändigt att tillfälligt höja räntorna över den långsiktiga (neutrala) nivån", stod det i protokollet.

Några deltagare indikerade samtidigt att de inte är för en restriktiv policyhållning i frånvaro av tydliga signaler om en överhettad ekonomi.

Totalt sett togs protokollet som intäkt för att Fed ligger kvar på räntehöjningsspåret.

"Protokollet stöttar tidigare hökaktiga kommentarer från (Jerome) Powell om att Fed inte ser något slut på åtstramningscykeln i närtid, och att det troligen finns ett behov att gå bortom den neutrala nivån och inte bara att nå denna nivå", skriver Nordea i en kommentar.

Detta hade redan till viss del tagits in av marknaderna och var troligen det främsta skälet till uppgången i långa räntor som sedan bidrog till börsnedgången förra veckan.

Dollarn har stärkts till 112:60 mot yenen och stärktes ned till 1:1480 mot euron innan den återhämtade sig till över 1:15-nivån igen på torsdagen.

"Dollarn köps i en förlängning av stödet från FOMC-protokollet. De dollarpositiva tar fäste på uppfattningen att marknaden inte tillräckligt prissätter vad Fed kan göra", sade

Ray Attrill på NAB till Reuters.

Det amerikanska finansdepartementet valde i sin halvårsvisa valutarapport att fortsatt inte utpeka Kina som valutamanipulatör, vilket var väntat även om Donald Trump höjt tonläget successivt under sin presidentperiod.

USA konstaterar att den direkta interventionen från Kinas centralbank har varit "begränsad" den senaste tiden, men att de är djupt besvikna på avsaknaden av transparens.

Kina är, tillsammans med Japan, Sydkorea, Indien, Tyskland och Schweiz, kvar på bevakningslistan.

Kriterierna för att utpekas är ett stort handelsöverskott mot USA, stort bytesbalansöverskott och en ensidig intervention på valutamarknaden.

Yuanen har tappat 0,15 procent till 6:9380 mot dollarn på torsdagen. Fixingen sattes på 6:9275 jämfört med 6:9102 på onsdagen.

"Om de funnit ett sätt att utpeka Kina så skulle det ha skadat sentimentet ytterligare. Men detta var en gäspning, och kan om något göra marknaderna lite mer bekväma" med riskerna på tillväxtmarknaderna, sade Shahab Jalinoos på Credit Suisse till Bloomberg News.

Pundet har stärkts lite under torsdagen, men är totalt sett något ned mot dollarn under veckan.

Den brittiska detaljhandeln minskade med 0,8 procent i september, väntat var -0,4 procent, bland annat efter en kraftig nedgång i livsmedelskonsumtionen.

EU-toppmötet behandlade på onsdagskvällen brexit men inga direkta nyheter har kommit fram.

Frågan om en förlängning av övergångsperioden har luftats på senare tid. Premiärministern Theresa May sade på torsdagen att de kan överväga att förlänga övergångsperioden för att undvika kontroller vid irländska gränsen, men hon tror inte det blir aktuellt.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel sade att det är den brittiska regeringen som måste röra sig nu. Han ville inte kommentera eventuell kostnad för en förlängd övergångsperiod.

David Livington, brittisk kabinettsekreterare, avfärdade uppgifter om att en förlängning med ett år skulle kosta mer än 10 miljarder pund i avgifter till EU.

"Ni gör ett antagande om vad en försäkringspolicy skulle innehålla och verkligen tillämpas. Det är precis en av de saker som behöver testas och hanteras, om vi och EU känner att det är rätt väg att gå", sade han enligt Reuters.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp medan kronan tappat 3 öre mot dollarn och 1 öre mot euron från onsdagen.

Torsdagens data gav inget direkt avtryck. Valueguard rapporterade att bostadspriserna sjönk 0,3 procent i september jämfört med föregående månad, vilket gav en säsongsrensad uppgång med 0,1 procent och bekräftar en trend med stillastående priser.

Samtidigt pekar indikationer för början av oktober på en nedgång i priserna för bostadsrätter i Stockholm.

Swedbank tycker inte att utfallet förändrar deras syn om en generell stabilisering på bostadsmarknaden.

"Vi förväntar oss en överlag dämpad men positiv trend framöver och tror att den trenden kommer att vara som starkast utanför storstadsområdena. Det finns en risk för en viss svaghet under hösten i Stockholm och Göteborg på grund av högt utbud och skärpta amorteringsregler", skriver Swedbank.

Från SCB rapporterades att den säsongsrensade arbetslösheten som väntat sjönk till 6,5 procent i september från 6,6 procent föregående månad, vilket är över Riksbankens prognos för tredje kvartalet. Snittet för tredje kvartalet landar därmed på 6,5 procent, över väntade 6,27 procent i Riksbankens prognos men inget som väntas ha bäring på nästa veckas penningpolitiska möte.

             torsdag kl 11.05 (onsdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    8:9586   (8:9372)   Statsobl 2y  -0,39  (-0,40)
EUR/SEK   10:3222  (10:3159)   Statsobl 10y  0,70   (0,69)
EUR/USD    1:1524   (1:1543)   Ty obl 10     0,48   (0,46)
US obl 10    3,21     (3,15)   

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -