FORDON
EU-PARLAMENTET VILL SÄNKA CO2-UTSLÄPP FÖR LASTBILAR (Direkt)

2018-10-18 11:06

BRYSSEL (Direkt) Europaparlamentets miljöutskott röstade på torsdagen för sänkta utsläpp av koldioxid för lastbilar med 35 procent till 2030.

"Europa är världsledande för framtidens lastbilar och bussar. Det är bra att vi inför ett tak för koldioxidutsläpp för branschen", sade Christofer Fjellner (M), den konservativa EPP-gruppens ansvarige för frågan.

Lagstiftningen är en del av EU:s ansträngningar att nå målen i Parisavtalet om att sänka EU:s totala utsläpp av växthusgaser med 40 procent till 2030.

"Vi behöver ett stort teknikskifte (för tunga fordon). Därför bör vi kombinera våra hårda mål med starka incitament, och inte införa bestämmelser om specifika teknologier vid vissa datum", sade Christofer Fjellner.

Om lagstiftningen blir fel för lastbilar och bussar kommer det att kosta arbetstillfällen i en av Europas mest framgångsrika branscher, sade han.

På ministerrådssidan har EU:s miljöministrar inte kommit fram till sin ståndpunkt ännu. I slutändan jämkas parlamentets och ministerrådets ståndpunkter tillsammans till den slutliga versionen av lagen.

Lagstiftningen om tunga fordon hålls separat från personbilar och lätta lastbilar.

Den 10 oktober enades EU:s miljöministrar om att sänka koldioxidutsläppen för personbilar och lätta lastbilar med 35 procent till 2030. Europaparlamentets version för lätta fordon vill ha en sänkning på 40 procent.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -