VOLVO
TOPPSIFFROR SPÅS 3KV, FÖRSIKTIGARE UTSIKTER - ANALYTIKER (Direkt)

2018-10-17 12:46

STOCKHOLM (Direkt) Med stark marknadsefterfrågan på Lastbilar såväl som Anläggningsmaskiner i ryggen, tillsammans med interna effektiviseringar, kan Volvo visa ett rejält ökat resultat och marginaler på toppnivåer för det tredje kvartalet.

De gynnsamma marknadsförhållandena har dock eldat på debatten om när toppen i cykeln nås, vilket sätter extra fokus på orderingångssiffrorna och framåtblickande kommentarer.

Det är den sammantagna bilden som framträder ur en rad analyser, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Pareto lyfter fram att den kraftiga tillväxten på den nordamerikanska lastbilsmarknaden bäddar för att analyshusets tidigare bedömning att toppen i Volvos ordertillväxt i Nordamerika skulle nås i mitten av 2018.

"Nu bedömer vi att detta har skjutits fram i tid, vilket skapar ett avsevärt momentum i orderingången även under andra halvåret 2018", skriver Pareto som också tror att Volvo kommer att höja sin 2018-prognos för den nordamerikanska lastbilsmarknaden till över 320k enheter från tidigare 300k.

Carnegie tror också på ett starkt andra halvår med fortsatt hög marknadsefterfrågan.

"Men vi är försiktiga med att extrapolera för mycket av den starka trenden, eftersom vi räknar med att viss del av efterfrågan på den amerikanska lastbilsmarknaden de kommande kvartalen kommer att kannibalisera på framtida efterfrågan", skriver Carnegie i sin analys.

Volvo brukar i sin niomånadersrapport presentera marknadsutsikterna för nästkommande helår, för 2019 denna gång.

"Vi tror att den generellt höga efterfrågan kommer att göra Volvo försiktig i sin guidning, vilket är varför vi räknar med att bolaget guidar för utveckling som är oförändrad till en nedgång med 10 procent för de flesta av sina marknader (som Europa, Nordamerika för Lastbilar och Kina för VCE)", skriver DNB Markets i en analys.

Flera av analytikerna påpekar också att Volvos stora kassa ger utrymme för en extra återföring till aktieägarna för helåret 2018 tillsammans med en höjd ordinarie utdelning.

För det tredje kvartalet pekar genomsnittet av tolv analytikerestimat, som Infront Estimates sammanställt, på ett justerat rörelseresultat för Volvokoncernen på 9,6 miljarder kronor (6,9) med en rörelsemarginal på 10,4 procent (9,1).

För Lastbilar uppgår snittestimatet för kvartalets rörelsemarginal till 10,2 procent (8,5).

Volvos orderingång på lastbilar väntas samtidigt ha ökat drygt 13 procent under tredje kvartalet, enligt Infront Estimates snittestimat. Det är en något högre takt än andra kvartalets ordertillväxt på knappt 10 procent.

Rapporten väntas fredagen den 19 oktober klockan 7.20. En press- och analytikerkonferens hålls klockan 9.00.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -