SWEDISH MATCH
OKLART OM CHEW BAGS FRAMTID I EU EFTER DOMSLUT (Direkt)

2018-10-17 19:19

STOCKHOLM (Direkt) Frågan om Swedish Match möjlighet att sälja så kallade chew bags i Tyskland och andra europeiska länder kom ett steg närmare en upplösning på onsdagen efter ett beslut i EU-domstolen. Frågan är central för Swedish Match som i fjol utvidgade sin satsning på chew bags genom förvärvet av V2 Tobacco.

Chew bags ser för ögat ut exakt som en snusprilla och säljs i dosor med samma utseende som snusdosor. Men om produkten klassas som tuggtobak kan EU:s snusförbud kringgås. Swedish Match säljer chew bags i länder som Danmark, Tyskland, Tjeckien och Slovenien.

I Danmark är det tillåtet att sälja chew bags eftersom myndigheterna valt att klassa produkten som tuggtobak. Men ett domstolsärende i den tyska delstaten Bayern har satt definitionsfrågan på sin spets och i potten ligger framtiden för chew bags-försäljningen på hela den tyska marknaden och i förlängningen i de flesta andra EU-länder.

Förvaltningsöverdomstolen i Bayern driver sedan länge ett fall mot en tobaksåterförsäljare som vill fortsätta att sälja chew bags. Domstolen har vänt sig till EU-domstolen för besked om huruvida chew bags är tuggtobak eller ej och besked har nu kommit. Ett svårtolkat sådant:

* Enbart produkter som faktiskt endast kan konsumeras om de tuggas, det vill säga vilkas väsentliga ämnen förutsätter tuggande för att kunna frigöras i munnen, kan kvalificeras som tuggtobak.

* En sådan kvalificering kan däremot inte göras beträffande en tobaksvara som, även om den också kan tuggas, huvudsakligen är avsedd att sugas på, det vill säga en produkt som bara behöver hållas i munnen för att dess väsentliga ämnen ska frigöras.

En lekmannamässig tolkning är att om en chew bag inte behöver tuggas så är det inte tuggtobak och därmed faller produkten under EU:s snusförbud. Men EU-domstolens besked i sin helhet är svårtolkat och dessutom finns det olika typer av chew bags. Det är nu upp till domstolen i Bayern att ta det slutliga beslutet.

Swedish Match har berört den pågående processen bland annat i sin senaste årsredovisning. Inför EU-domstolens besked till förvaltningsöverdomstolen i Bayern har bolaget konstaterat att:

"Bedömningen kommer att vara avgörande för om chew bags ska definieras som tuggtobak och därmed vara tillåtna på den europeiska marknaden. Ett negativt besked kan komma att påverka Swedish Matchs möjligheter att sälja chew bags på vissa europeiska marknader".

Nyhetsbyrån Direkt ställde på onsdagen frågan till Swedish Match ir-chef Emmett Harrison vad EU-domstolens beslut innebär för bolaget.

"Nu får vi låta ärendet gå vidare och se vad som beslutas i Bayern. Vi vet inte exakt vad de (EU-domstolen) menar och vi behöver en tydligare definition. För tillfället säger det här egentligen ingenting".

Är onsdagens beslut bra eller dåligt för Swedish Match?

"Jag skulle säga att det är oklart. Vi behöver mer information och låta processen gå vidare lite till innan jag kan bedöma om det bra eller dåligt", säger ir-chefen.

Bild: chew bags och snus.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -