RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE PUND EFTER LÄGRE BRITTISK KPI ÄN VÄNTAT (Direkt)

2018-10-17 11:05

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjunker på onsdagen och dollarn har stärkts mot yenen efter att amerikanska börser återhämtat sig på tisdagen. Även Europabörserna handlades högre på onsdagsförmiddagen, även om uppgångarna var mindre än i Nordamerika.

"Återhämtningen i globala sentimentet har lyft bort uppåtpressen från yenen", sade Stuart Ritson, förvaltare vid Aviva Investors, till Reuters.

Dollarn stärktes också inför protokollet från Feds septembermöte som publiceras under kvällen.

Fokus ligger på signaler om hur långt Fed kan komma att gå med räntehöjningarna, var de tror att den neutrala räntan ligger och hur långt bortom den de behöver höja.

Enligt CME Fedwatch tool är sannolikheten för att Fed höjer igen i december cirka 80 procent.

Pundet var under viss press på måndagen. Trots starka arbetslöshetssiffror på tisdagen var marknaden fortsatt skeptisk till att EU-toppmötet som inleds på onsdagskvällen skulle leda till några konkreta framsteg i den Nordirländska gränsfrågan. Det är en av frågorna som kvarstår innan ett brexitavtal kan nås.

I samband med inflationssiffror för september sattes ny nedåtpress på pundet som vid 11-tiden var ned 0,3 procent.

Brittiska konsumentpriser steg 0,1 procent i september jämfört med föregående månad medan inflationstakten uppmättes till 2,4 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle vara 2,6 procent, enligt Reuters snittprognos.

"Mat var huvudsakliga sänket för inflationen då förra årets prisökningar i september inte kom igen, medan färjepriser föll efter en överraskande hög topp i somras," sade Mike Hardie, statistiker vid ONS, enligt Reuters.

Bank of England förväntar sig att inflationen ska fortsätta röra sig nedåt, men stanna något över 2-procentsmålet om två år i takt med att banken höjer räntan.

Brittisk inflation nådde en topp efter brexit på 3,1 procent i november 2016 efter att pundet försvagats till följd av brexitomröstningen i juni samma år.

ECB:s chefekonom Peter Praet talade i Madrid på onsdagen och sade att centralbankens policyverktyg är kraftfulla nog för att få tillbaka inflationen till målet.

"Vår framåtblickande guidning om räntor och återinvesteringspolicy erbjuder en effektiv kombination av verktyg för att stötta en uthållig återgång till inflation nära men under 2 procent", sade han.

Peter Praet talade också om framtida utmaningar, och mer specifikt effekterna av en åldrande befolkning på penningpolitiken. Det skulle kunna leda till längre recessioner och svagare återhämtningar.

"En åldrande befolkning kommer fortsätta ha genomgående implikationer för finans-, penning- och strukturell politik, särskilt när 'baby-boomer-generationen' rör sig mot den del i livet då de slutar spara framåt slutet av årtiondet", sade han.

De demografiska förändringarna börjar redan nu sänka räntenivån vilket ger ECB mindre konventionell ammunition och ökar risken för att man missar inflationsmålet mer i framtiden, sade han.

Kronan har tappat 1 öre till 8:91 mot dollarn och stärkts 1 öre till 10:30 mot euron.

             onsdag kl 10.55 (tisdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    8:9059   (8:9037)   Statsobl 2y  -0,40  (-0,40)
EUR/SEK   10:3011  (10:3122)   Statsobl 10y  0,70   (0,71)
EUR/USD    1:1566   (1:1580)   Ty obl 10     0,48   (0,49)
US obl 10    3,16     (3,17)   

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -