GETINGE
NÄTIMPLANTAT LAGT VÅT FILT ÖVER AKTIEN - ANALYTIKER (Direkt)

2018-10-17 11:52

STOCKHOLM (Direkt) Helgens kalldusch om att Getinge reserverat hela 1,8 miljarder kronor för amerikanska skadeståndsmål gällande nätimplantat som används vid bråckkirurgi fick medicinteknikaktien att notera nytt årslägsta. Detta efter en stark kursutveckling under sommaren med hopp om vändning efter en längre tids motvind.

Runt 900 stämningar har hittills lämnats in i USA och Kanada och fler lär vara att vänta. Frågan många ställer sig är om beloppet på knappt 2 miljarder kronor är tillräckligt och hur länge stämningsprocesserna kommer att förfölja bolaget. Oro för nyemission och inställda utdelningar följde i spåren av söndagens besked. Getinge själva tror dock att det reserverade beloppet ska räcka och såg inget behov för nyemission och upprepade sin utdelningspolicy.

Analyshuset ABG, med säljråd, blev alltså sannspått då det flaggade för en risk för stämningar redan i slutet av september även om bankens stämningsbelopp på en halv miljard kronor var rejält i underkant.

SEB Equities, med behållrekommendation, menar att 2018 är ytterligare att förlorat år för medicinteknikbolaget. Banken pekar på att 1,8 miljarder med råge slår ut hela årets väntade resultat före skatt och utesluter inte en nyemission framöver.

Getinge som genom åren haft sina duster med den amerikanska hälsovårdsmyndigheten, FDA, fick ytterligare ett varningsbrev från myndigheten så sent som förra månaden. Som lök på laxen pågår även den brasilianska kartellutredningen där Getinge redan gjort stora avsättningar men där böterna riskerar att växa ytterligare.

"Problemen från förr överskuggar för närvarande de pågående ansträngningarna om att vända på skutan", påpekar SEB.

Pareto Securities med en positivare syn på saken, köp, tycker att måndagens kursfall var en rejäl överreaktion och tror fortsatt på en operativ vändning för Getinge.

"Det är ett bra momentum och det går åt rätt håll så det känner vi är positivt", sade Getinge-chefen Mattias Perjos till Direkt i samband med sommarens rapport.

Genomsnittet av upp till sex analytikerprognoser, som Infront Estimates sammanställt, ligger på ett justerat ebita-resultat på 472 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

Den organiska intäktstillväxten spås hamna på 3,5 procent i kvartalet och för helåret hamnar snittestimatet på 4,5 procent enligt Infront Estimates. Det är något högre än vad Getinge själva flaggat för på upp till 4 procents tillväxt.

Rapporten väntas torsdagen den 18 oktober klockan 13.00. En telefonkonferens inleds klockan 15.00.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -