EU-TOPPMÖTE
INGREDIENSER FINNS FÖR BREXITLÖSNING - LÖFVEN (Direkt)

2018-10-17 23:54

BRYSSEL (Direkt) Det behövs mer tid för att brexitförhandlingarna ska kunna hitta en teknisk lösning. Men alla ingredienser finns på bordet.

Det sade statsminister Stefan Löfven till journalister efter EU27-toppmötet på onsdagskvällen.

Han underströk att de 27 ledarna var helt eniga och hade fortsatt fullt förtroende för chefsförhandlaren Michel Barnier.

Förhandlingarna avbröts i söndags. När de kan återupptas är dock oklart.

"Det är svårt för mig att säga. Det behöver nog rinna lite vatten under broarna", sade Stefan Löfven.

EU-källor uppgav att den brittiska regeringen eventuellt skulle få ett lättare inrikespolitiskt läge efter att budgeten har gått igenom parlamentet kring den 28 oktober.

"Det finns fortfarande tid. Europeiska rådet i december behöver inte nödvändigtvis vara absolut sista deadline", sade statsministern.

Storbritannien lämnar EU den 29 mars nästa år.

Tidigare sade de 27 EU-ledarna att de var beredda att hålla ett extra EU-toppmöte den 17-18 november för att avsluta förhandlingarna. Det mötet blir nu inte av.

Dock uppgav EU-källor att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk stod redo att utlysa ett extra toppmöte "om och när" Michel Barnier rapporterar att "avgörande framsteg" har uppnåtts.

"Men då ska vi vara i princip klara. Det får inte bli ett Europeiskt råd där vi ska förhandla och nattmangla. Den uppgiften ligger på förhandlarna", sade Stefan Löfven.

På onsdagskvällen diskuterade de 27 EU-ledarna inte olika detaljer i förhandlingarna, som om övergångsperioden ska förlängas, sade han.

Efter EU27-toppmötet sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte att EU vill ha en bra relation med Storbritannien i framtiden. Men inte bli på ett sätt som äventyrar EU:s inre marknad.

"Problemet är att ingen vill ha en gräns mellan Irland och Nordirland, och Storbritannien vill inte ha en gräns i Irländska sjön", sade han.

Nederländerna håller på att förbereda sig för en hård brexit, bland annat genom att anställa många tulltjänstemän, sade Mark Rutte.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -