ATLAS COPCO
KONJUNKTUR OCH HALVLEDARE I FOKUS - ANALYTIKER (Direkt)

2018-10-17 11:41

STOCKHOLM (Direkt) Atlas Copco är med sin rapport på fredag först ut av de stora svenska verkstadsbolagen att delårsrapportera för det tredje kvartalet 2018.

Bolaget väntas ha presterat ett rörelseresultat på 5,46 miljarder kronor i kvartalet, enligt ett genomsnitt av 17 analytikers estimat som Infront Estimates har sammanställt. Det vore en vinstökning med 9 procent jämfört med 5,0 miljarder kronor motsvarande kvartal i fjol.

Marknadssvaghet inom halvledarsektorn, som Atlas Copco flaggade för i halvårsrapporten, är i fokus. Bolaget uppgav då att efterfrågan från "de flesta kundsegmenten" förväntas ligga kvar på nuvarande höga nivå, men att efterfrågan på utrustning från halvledarindustrin väntas vara något lägre på kort sikt.

Kepler Cheuvreux förväntar sig fortsatt styrka på industrisidan, men med mer försiktighet kring utsiktsuttalandena. Efterfrågan från halvledarkunder torde förbli svag i närtid, enligt banken.

"Vi förväntar oss att industrisidan hos Atlas Copco kommer att vara en karbonkopia av det andra kvartalet, med oförändrad efterfrågan på höga nivåer, men även fortsatt svaghet från halvledarkunder. Vi bedömer att svagheten är tillfällig och kommer att leta efter kommentarer som stödjer detta, samt eventuella besked kring Kina som är den viktigaste kompressormarknaden", skriver Kepler Cheuvreux.

Morgan Stanley, som nyligen sänkt sin rekommendation till sälj, befarar att nedgången inom halvledare kommer att bli "mer smärtsam" än vad många tror och att det kommer att pressa Atlas Copcos värdering som ligger kring rekordnivåer.

Deutsche Bank anser att Atlas Copco förblir en högkvalitativ aktör, men framhåller att tillväxten inom divisionen för vakuumteknik innebär en större exponering mot brutala cykliska svängningar i halvledarsektorns investeringar. Halvledare står för omkring 15 procent av Atlas omsättning.

"Addera därtill svagheten inom fordonssektorn (12 procent av försäljningen) och vi ser svårigheter att finna optimism kring koncernens utsikter", skriver Deutsche Bank som ser utrymme för att Atlas Copcos vinstmultiplar kan pressas ned mot genomsnittet i sektorn.

Två dagar före delårsrapporten för det tredje kvartalet steg Atlas Copcos aktie till följd av att Europas största halvledarbolag ASML kom med en positiv vinstvarning tack vare stark försäljning. ASML är en kund till Atlas inom området vakuumteknik.

Danske Bank uppger sig se mer och mer tecken på att tillväxtutsikterna för verkstadssektorn generellt avseende år 2019 och 2020 är på väg ned, trots att ledande indikatorer i Europa har stabiliserats något och att indikatorerna i USA ligger kvar på höga nivåer.

"Vi har beslutat att sänka våra förväntningar på ordertillväxten för cykliska bolag generellt till omkring nolltillväxt 2019 jämfört med 2018", uppger Danske Bank inför verkstadssektorns delårsrapporter.

Atlas Copcos delårsrapport offentliggörs fredagen den 19 oktober klockan 12.00. En rapportpresentation hålls klockan 14.00.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -