STORBRIT
NÅGRA VECKORS BREXITFÖRHANDLING BEHÖVS - BARNIER (Direkt)

2018-10-16 17:59

BRYSSEL (Direkt) Det behövs ett antal veckor av hårt arbete för att avsluta brexitförhandlingarna.

En uppgörelse är möjlig, men risken finns också att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

Det sade EU-minister Ann Linde i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att chefsförhandlare Michel Barnier sade till de 27 kvarvarande EU-ländernas EU-ministrar på tisdagen.

"Det är möjligt att nå ett avtal, men det finns en stor osäkerhet. Han underströk med skärpa att vi måste förbereda oss för en no deal", sade Ann Linde.

Barnier trodde i söndags att en uppgörelse var på gång efter flera veckors intensiva förhandlingar. Men i sista stund kom brexitminister Dominic Raab till Bryssel för att meddela att överenskommelsen föll.

Storbritannien kunde inte acceptera EU27:s förslag om att hela landet skulle ingå i en tullunion med EU tills en bättre lösning hittades. Denna lösning skulle både undvika gränskontroller mellan Irland och Nordirland och samtidigt undvika att Nordirland särbehandlades inom Storbritannien.

Den brittiska regeringen krävde att en tidsgräns skrevs in för tullunionen. Brittiska euroskeptiker oroar sig för att arrangemanget annars ska permanentas om ingen ny lösning hittas.

EU-sidan kan inte acceptera en tidsgräns som kan inträffa innan en ny lösning är på plats. I så fall finns risken för att gränskontroller ändå införs på irländska ön i det läget.

"Det handlar mest om brittisk inrikespolitik nu", sade Ann Linde.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -