RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR SIDLEDES INFÖR FED-BESKED (Direkt)

2018-09-26 06:14

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna går sidledes inför Fed-beskedet på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen på 3,09 procent. Dollarn har tappat något mot yenen och euron.

Asienbörserna är överlag svagt upp.

"Vad gäller handelsdispyten har Kina och USA inte gjort några verkliga framsteg i att ha direkta förhandlingar. Marknaden slår därmed inte om aggressivt till ett 'risk på'-humör", sade Kumiko Ishikawa på Sony Financial Holdings till Reuters.

Donald Trump sade inför FN:s generalförsamling på tisdagen att handelsunderskottet med Kina inte är acceptabelt.

På onsdagen ska han möta Japans premiärminister Shinzo Abe för att diskutera ett eventuellt handelsavtal.

Japans ekonomiminister Toshimitsu Motegi sade efter ett möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lightizer att Japan och USA har nått en bred förståelse om hur de ska kunna främja bilateral handel och att specifika åtgärder kan komma att presenteras på onsdagen.

Wang Yi, Kinas toppdiplomat, sade i samband med FN-mötet att USA och Kina bara kommer att förlora på att fortsätta konfrontera varandra. De kan konkurrera men de bör inte tillämpa en "kalla kriget"-mentalitet på varandra eller drivas in i ett nollsummespel, sade han enligt Reuters.

Onsdagens fokus riktas mot Federal Reserve och räntebeskedet klockan 20.00, där Fed allmänt väntas höja räntan med 25 punkter till intervallet 2,00-2,25 procent, vilket blir den tredje höjningen i år och den åttonde totalt.

Den amerikanska ekonomin går bra, senast manifesterat av högt konsumentförtroende på tisdagen, och även om handelsspänningarna lär oroa Fed så väntas de fortsätta med räntehöjningarna, men frågan är hur snabbt och hur långt.

Fokus ligger därmed som brukligt vid räntebanan, "dot plot", och vilka signaler Fed-chefen Jerome Powell vill skicka vid pressträffen.

Commerzbank noterar att även om det väntas fler räntehöjningar framöver så tror såväl de som marknaden att räntan kommer att toppa vid 3 procent, men en stark arbetsmarknad kan ändra det.

"Om arbetsmarknaden inte börjar att dämpas snart, så kan Fed mycket väl leverera fler räntehöjningar. Detta skulle kunna tynga den amerikanska ekonomin, stärka dollarn och öka riskerna för en kris på tillväxtmarknaderna", skriver Commerzbank.

Oljepriserna sjönk något på tisdagen men har letat sig uppåt igen på onsdagen med Brent på 81:80 dollar per fat.

Donald Trump försökte åter prata ned priset vid sitt FN-anförande när han anklagade Opec för att "råna resten av världen", ett agerande som de inte kommer att acceptera.

"Jag gillar det inte, och ingen bör gilla det. Vi försvarar många av dessa länder utan att få något för det och sedan utnyttjar de oss genom att ge oss högre oljepriser, det är inte bra. Vi vill att de slutar höja priserna, vi vill att de börjar sänka priserna, och de måste bidra substantiellt till militärt skydd", sade han.

Donald Trump har tidigare via Twitter riktat samma kritik, men samtidigt är det USA:s tillbakadragande från Iran-avtalet som är en bidragande orsak till att oljepriserna gått upp då det dragit bort en del av utbudet från marknaden.

På onsdagens agenda står även försäljning nya hem i USA och svensk handelsbalans.

Kronan tappade något i den sena handeln på tisdagen.

Vice riksbankschef Per Jansson sade i ett anförande i London, refererat av Bloomberg News, att kommande beslut inte är avgjort utan att det beror på inflationen.

De vill börja normalisera i en miljö av förbättrad inflation. Siffrorna behöver inte vara exakt som de tänkt, men de bör i stort gå i rätt riktning. Inflationsläget är bättre men bräckligt och trenden i den underliggande inflationen behöver ändras kommande månader. En höjning kan komma i december eller februari men det är sex personer som behöver komma överens om det.

Vad gäller valet sade han att han skulle bli förvånad om det fanns en större "valpremie", då vi har solida institutioner och finansiellt ramverk i Sverige. Om det tar lång tid att forma en regering kan det däremot försena reformer.

               onsdag kl 6.05 (tisdag kl 16.15)
              ===================================
USD/SEK    8:8076  (8:7949)  EUR/USD    1:1767  (1:1791)
EUR/SEK   10:3637 (10:3700)  USD/JPY    112:94  (112:88)
Jp obl 2    -0,10   (-0,10)  Jp obl 10    0,13    (0,13)
Ty obl 2    -0,50   (-0,50)  Ty obl 10    0,54    (0,54)
US obl 2     2,84    (2,83)  US obl 10    3,09    (3,09)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -