IDL Biotech
IDL Biotech genomför nyemission på 39,4 miljoner kronor (Finwire)

2018-09-26 06:41
Diagnostikbolaget IDL Biotech har beslutat att genomföra en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna. Nyemissionen ska godkännas på extra bolagsstämma. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 39,4 miljoner kronor före emissionskostnader. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nyemissionen är säkerställd till 100 procent genom teckningsförbindelser på 80 procent och garantiåtaganden på 20 procent. Ett investerarkonsortium som leds av Grenspecialisten har vederlagsfritt övertagit teckningsrätter från nuvarande huvudägare Leif Pihlqvist med bolag
Labbex Förvaltning. Vidare föreslås Labbex stämpla om samtliga A-aktier till B-aktier och nya ledamöter ta plats i styrelsen.

Kapitaltillskottet från nyemissionen ska ge bolaget de ekonomiska möjligheter som krävs för att göra nödvändiga satsningar på de fyra nyckelområden som står i fokus: klinisk validering, utöka befintliga marknader samt introducera produkterna på nya marknader, ansöka om FDA-godkännande för UBC Rapid på den amerikanska marknaden samt lansering av snabbtest för lungcancer. Bolaget förväntar sig att de nya satsningarna kommer ha en kraftigt positiv påverkan på försäljningen inom bolagets produkter de kommande 12 till 24 månaderna.

”Med den planerade företrädesemissionen skapas de förutsättningar som bolaget behöver för att ta nästa steg i byggandet av ett lönsamt företag som skapar värde för våra aktieägare. Det finns en stor potential i IDL Biotechs produkter och vi är optimistiska inför den framtida utvecklingen. Bolaget har förstärkt sin forskning och utveckling genom nära samarbete med meriterade vetenskapliga rådgivare och ytterligare kvalificerade medarbetare inom centrala funktioner. Genom kapitaliseringen kan bolaget förverkliga sin vision om att skapa patientnytta genom kostnadseffektiv diagnostik samt skapar möjligheter att lansera produkter på nya marknader", kommenterar vd Charlotte Berg.

Villkoren i nyemissionen är 6:5, vilket innebär att fem befintliga aktier ger rätt att teckna sex nya aktier till teckningskursen 1,20 kronor per aktie. Teckningstiden löper från 12 till 26 november och handel med teckningsrätter sker den 12 till 22 november.

Utöver företrädesemissionen har styrelsen beslutat, villkorat av godkännande vid extra bolagsstämma, att genomföra en riktad emission till Labbex Förvaltning. Betalning ska ske genom kvittning av fordran på 3,5 miljoner kronor. Efter kvittningen är hela låneskulden avbetalad.

IDL Biotech flyttar med anledning av nyemissionen publiceringen av delårsrapporten för det tredje kvartalet till den 29 oktober.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -