NEW YORK
ÖPPNING NÅGOT UPP VÄNTAS, FB-PRESS AV INSTA-UPPGIFTER (Direkt)

2018-09-25 15:08

STOCKHOLM (Direkt) Finansmarknaderna fortsätter att ta in den senaste utvecklingen i handelskonflikten mellan Kina och USA. På måndagen trädde en ny omgång amerikanska och kinesiska importtullar i kraft och Kinas vice handelsminister har sagt att det är svårt att gå vidare i handelssamtalen när Washington håller en "kniv mot Kinas strupe".

Som veckans huvudpunkt ses annars Federal Reserves tvådagarsmöte med räntebesked på onsdagskvällen svensk tid.

I vågskålen finns också det fortsatt stigande oljepriset.

Efter att Dow Jones och S&P backade på måndagen, tyngda av handelskonflikten, indikerar tisdagens terminer en stabilisering på Wall Street när börssessionen inleds.

Runt klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex och även motsvarande för det bredare S&P 500 ökat 0,2 procent. Teknikorienterade Nasdaq-terminen låg kring oförändrad nivå från stängningen dagen före.

På måndagen sjönk USA-börserna, undantaget Nasdaq som kravlade sig tillbaka strax över nollstrecket.

De asiatiska börserna handlades åt olika håll under tisdagen med lite uppåt i Japan men minus i Fastlandskina. Hongkong-börsen var stängd. I Europa ligger börsindexen överlag på plussidan men fordonssektorn sattes på press efter att BMW vinstvarnade på tisdagseftermiddagen.

På råvarumarknaden har oljepriserna fortsatt på höga nivåer, de högsta sedan 2014, men med mer måttliga rörelser under tisdagen efter stora stegringar på måndagen då Brentoljan rörde sig upp med över 3 procent i spåren av Opec-mötet där inget beslut om ökade produktionsnivåer togs.

Basmetallpriserna låg på tisdagseftermiddagen överlag på minus tyngda av oro för minskad kinesisk efterfrågan, men med ganska beskedliga rörelser undantaget zink.

Oljebolag som Exxon och Chevron noterades något upp i den amerikanska förhandeln.

Facebook backade drygt 2 procent efter medieuppgifter om att foto-appen Instagrams grundare Kevin Systrom och Mike Krieger lämnar. Instagram såldes till Facebook för sex år sedan och dess över 1 miljard användare har aldrig varit viktigare för Facebook, skriver Financial Times med hänvisning till Instagrams växande popularitet särskilt bland yngre, vilket står i kontrast till Facebooks stagnerande tillväxt på utvecklade marknader.

Det har nu bekräftats att Michael Kors köper det italienska modehuset Versace för motsvarande 2,1 miljarder dollar i bolagsvärde. På måndagen cirkulerade uppgifter i media om en sådan affär. Michael Kors aktie återhämtade runt 2 procent efter en rejäl kursnedgång på måndagen.

På dagens fortsatta makroagenda finns Richmond Fed index och hushållens förtroende klockan 16.00. De amerikanska hushållens ekonomiska förtroende har varit starkt en längre tid, och i augusti noterade denna indikator den högsta nivån på nära 18 år. Prognoserna pekar mot en tillbakagång i september.

President Trump ska tala inför FN:s generalförsamling på tisdagen.

Inofficiella oljelagersiffror kommer klockan 22.30. Sportklädesföretaget Nike släpper rapportsiffror efter USA-börsernas stängning. Aktien låg en knapp procent upp i förhandeln.

Noteringar runt klockan 14.45

Terminen för DJIA        +0,18%
Terminen för S&P 500     +0,15% 
Terminen för Nasdaq 100  +0,02%
2-åriga USA-räntan       +0,0140till 2,8310%
10-åriga USA-räntan      +0,0056 till 3,0945%
Olja, US WTI             +0,44%    till 72:41 dollar/fat
Olja, Brent              +0,55%  till 81:84 dollar/fat
EUR/USD                  +0,0027   till 1:1775s

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Chevron - I dag

{point.key}

Nike - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -