BÖRSEN
STIGANDE KURSER PÅ MINSKAD HANDELSORO, OMXS30 +1,0% (Direkt)

2018-09-21 17:48

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen avslutade veckan med stigande kurser i positiv internationell handel. Handelskriget har lagts åt sidan vilket bland annat fick basmetaller att rekylera upp. I Stockholm var det mestadels industri och banker som låg bakom uppgången. Däremot gick råvarubolag, på tvärs mot den rådande trenden i övriga Europa.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 1,0 procent till nivån 1.662. Då hade aktier för 24,0 miljarder kronor bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Storbolagen i OMXS30 steg med några få undantag. Mest upp var det för Alfa Laval med 2,5 procent tätt följt av Essity som ökade 2,5 procent. Bankerna som steg på bred front ledda av Swedbank med en uppgång på 1,4 procent.

Mot strömmen bland OMXS30-bolagen gick investmentbolaget Kinnevik som backade 1,3 procent. Tyngde gjorde råvarubolagen SSAB och Boliden som slutade marginellt ned. Båda har tidigare i veckan stigit i återhämtningens tecken efter nedgångar i samband med oro för handelskonflikten mellan USA och Kina.

En vinstvarning från gruv- och smältverksbolaget Nyrstar, listat på Euronext i Bryssel, under torsdagskvällen bidrog till att Boliden gick sämre sektorn i övriga Europa. Nyrstar har påverkats av ett fallande zinkpris, vilket även Boliden har exponering mot.

Dagens största kursuppgång stod forskningsbolaget Oasmia för. Aktien sköt i höjden med nära 20 procent efter rekommendation om ett godkännande för äggstockscancerläkemedel Paclical i Europa.

Även Camurus fick rekommendation för ett godkännande av CAM2038 mot opioidberoende i Europa. Aktien steg blygsamt med 0,4 procent.

Bland förlorarna fanns stråldosplaneringsbolaget Raysearch som rasade med drygt 9 procent efter att ha fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till behåll från köp. Nordea ser lägre försäljning för Raycare, som ska användas inom cancervård, och har justerat ned sin försäljningsprognos för det tredje kvartalet.

Itab, som bland annat säljer kassadiskar till detaljhandeln tappade 8,8 procent efter att ha meddelat om en svag inledning på det tredje kvartalet. Bolaget som tidigare i år införde ett effektiviseringsprogram för att minska sina kostnader tvingas nu utöka detta ytterligare.

"Detaljhandeln är under förändring och det gäller alla, oavsett om det handlar om H&M, Ica, Kesko eller Carrefour. Men det är splittrat, vissa kör på rejält medan det är tvärstopp hos andra. Man funderar på vad som är framtidens butik", säger Itabs vd Ulf Rostedt till Nyhetsbyrån Direkt.

Utanför Stockholmsbörsen, fick Skånska Energi ett bud från Infranode Energi på 70 kronor per aktie, vilket är högre än det tidigare konkurrerande budet från Acsnacs Energi som lämnades för ett par veckor sedan. Aktien steg till 70:50 kronor på First North, en uppgång på drygt 15 procent.

Scandidos, som är verksamma inom stråldosering inom cancer, gick svagt och föll med nära 18 procent på First North, efter att ha redovisat en försäljningsminskning på 27 procent för maj-juli.

Graf: Indexet OMXS30 fredagen den 21 september

Källa: Infront

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Camurus - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

ITAB Shop Concept - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Vivesto - I dag

{point.key}

RaySearch Laboratories B - I dag

{point.key}

ScandiDos - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -