RB
SAMMA LÖNEUTVECKLING SOM TIDIGARE VID BYTE AV JOBB - RPT (Direkt)

2018-09-20 11:02

STOCKHOLM (Direkt) Trots att konjunkturen är stark har de totala löneökningarna varit överraskande dämpade de senaste åren. Vad som däremot inte verkar ha förändrats är att personer som byter arbete får bättre löneutveckling än de som inte gjort det. Skillnaden i löneökning mellan de som byter jobb och stannar kvar inte minskat jämfört med tidigare perioder med ett liknande resursutnyttjande.

Det skriver Caroline Flodberg vid Riksbankens avdelning för penningpolitik i en ekonomisk kommentar som publicerats på Riksbankens webbplats.

"I den mån resultaten från denna studie kan appliceras på konjunkturlönestatistikens lönemått pekar det på att det är den lokala lönebildningen för de personer som inte byter arbete som förklarar den dämpade utvecklingen i löner utöver avtal…", skriver hon.

Hon tillägger att detta i så fall skulle indikera att de centralt avtalade lönerna har blivit mer normerande för den lokala lönebildningen över tid, men resultaten säger ingenting om de bakomliggande orsakerna till att det blivit så.

Caroline Flodberg skriver i kommentaren att många personer byter jobb varje år och att de personerna i genomsnitt haft en starkare löneutveckling än de som stannat kvar på sina jobb.

Hur många som byter jobb varierar också med konjunkturen, i bättre tider är det fler som byter arbete. I nuläget pekar flertalet indikatorer på att det är ett högt resursutnyttjande på arbetsmarknaden, med stor brist på arbetskraft och låg arbetslöshet.

"Andelen sysselsatta som byter arbete är också på en hög nivå, men den aggregerade löneutvecklingen har varit dämpad trots det starka konjunkturläget. Data indikerar dock att lönepremien för de som byter arbete inte har blivit sämre över tid utan är i linje med vad den varit under tidigare perioder med liknande resursutnyttjande", skriver Caroline Flodberg.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -