RÄNTOR/VALUTOR
NORSKA KRONAN TAPPAR EFTER RÄNTEBESKED (Direkt)

2018-09-20 10:51

STOCKHOLM (Direkt) Norska kronan försvagas och norska räntor sjunker efter att Norges Bank som väntat höjt sin styrränta till 0,75 procent, men samtidigt sänkt sin räntebana en aning. Svenska kronan tappar också något efter beskedet.

Vid 10.45-tiden står den norska kronan i 9:61 mot euron, knappt 9 öre svagare än före räntebeskedet. Den svenska kronan har samtidigt tappat till 10:38 mot euron, cirka 2 öre svagare än före Norges Banks besked.

Norges Bank skriver att ränteutsikterna har ändrats lite sedan föregående rapport. Med gradvisa räntehöjningar väntas inflationen vara nära målet om något år samtidigt som arbetslösheten fortsatt är låg.

"Så som vi värderar utsikterna och riskbilden kommer styrräntan mest troligt att höjas vidare under första kvartalet 2019", säger centralbankschef Öystein Olsen.

Samtidigt påpekar centralbanken att om styrräntan hålls på dagens nivå för länge kan priser och löneökningar skjuta fart och finansiella obalanser kan byggas upp ytterligare.

"Osäkerhet om verkningarna av högre räntor talar för att gå varsamt fram med räntesättningen", skriver de.

Marknaden tog fasta på att Norges Bank sänkte sin räntebana något på längre sikt, vilket sågs som duvaktigt.

"Vi hade väntat en uppjustering av räntebanan på förhand. I stället får vi en liten nedjustering", sade chefekonom Kari Due-Andresen på Handelsbanken Capital Market till tidningen Dagens Näringsliv.

Det förekom på förhand även spekulationer om att centralbanken skulle lägga in en extra räntehöjning i december i år, men detta skedde alltså inte.

"Norges Bank har varit långt mer försiktiga än vi hade trott och en ny räntehöjning i december är nu inte aktuellt. Speciellt har banken lagt vikt vid en nedgång i inhemsk efterfrågan och osäkerheter i utlandet, bland annat med tanke på protektionism", sade Kari Due-Andresen.

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley räknar med att Riksbanken ska kunna börja höja reporäntan runt årsskiftet, rapporterar Bloomberg News.

I ett anförande på torsdagen sade hon att det är för tidigt att höja räntan nu, men om ekonomin utvecklas enligt förväntningarna kan Riksbanken komma ur perioden med negativ ränta nästa år.

Cecilia Skingsley sade också att utsikterna för stigande inflationstryck är goda, och att Riksbanken måste vara försiktiga och inte exkludera för mycket när inflationen ska beräknas. Hon sade också att hon nu är mindre känslig för avvikelser från prognoser.

Tidigare på morgonen lämnade Schweiz centralbank, SNB, som väntat sin styrränta oförändrad på -0,75 procent och upprepade tidigare uttalande om att man kommer att vara fortsatt aktiv på valutamarknaden vid behov, samtidigt som man tar den generella valutasituationen i beaktande.

SNB noterade också att schweizerfrancen har apprecierat tydligt sedan föregående policyutvärdering i juni. Valutan är fortsatt högt värderad och situationen på valutamarknaden är bräcklig. Den negativa räntan och bankens beredskap att intervenera på valutamarknaden är därför fortsatt nödvändig.

Europaräntorna visar små rörelser, med lätt dragning nedåt i torsdagens förmiddagshandel, med såväl den tyska som svenska tioårsräntan ned 1 punkt vardera.

Norska tioårsräntan är samtidigt ned 5 punkter.

Brittisk detaljhandel överraskade på uppsidan och steg med 0,3 procent i augusti, både inklusive och exklusive bensin, medan förväntningarna låg på en nedgång med 0,2 procent från föregående månad.

OECD publicerar en interimsprognos klockan 11.00.

Amerikanska räntor pekar svagt uppåt på torsdagen. Tioårsräntan, som fortsatte uppåt på onsdagen, noteras på 3,06 procent, 1 punkt lägre än vid svensk stängning på onsdagen.

I eftermiddag väntar Philadelphia Fed index för september samt sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och klockan 16.00 kommer försäljningsdata för befintliga bostäder samt ledande indikatorer för augusti.

Euron har stärkts något mot dollarn, som är stabil mot yenen.

             torsdag kl 10.45 (onsdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    8:8793   (8:8862)   Statsobl 2y  -0,46  (-0,45)
EUR/SEK   10:3825  (10:3601)   Statsobl 10y  0,64   (0,65)
EUR/USD    1:1692   (1:1660)   Ty obl 10     0,48   (0,49)
US obl 10    3,06     (3,07)   

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -