OECD
REVIDERAR NED GLOBAL BNP-PROGNOS, NEDÅTRISKER INTENSIVARE (Direkt)

2018-09-20 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Den globala BNP-tillväxten kan ha toppat samtidigt som nedåtriskerna intensifieras. En hög grad av osäkerhet tynger den globala tillväxten, som inte längre är lika brett baserad och utsikterna skiljer sig åt bland de stora ekonomierna, speciellt gäller detta tillväxtmarknaderna.

Det skriver OECD i en interimsprognos på torsdagen.

OECD spår en global tillväxt på 3,7 procent i år och 3,7 procent nästa år. I majprognosen bedömde OECD att BNP skulle öka 3,8 procent i år och 3,9 procent nästa år.

OECD konstaterar att såväl penning- som finanspolitiken liksom stark jobbtillväxt fortsätter att ge stöd åt inhemsk efterfrågan, men vissa tillväxtmarknader möter betydande motvind från tilltagande press på finansmarknaderna.

"Det finns tecken på att expansionen nu kan ha toppat. Ökade skillnader mellan länder och sektorer har börjat dyka upp, en kontrast till den brett baserade tillväxt som sågs under den senare delen av 2017", skriver OECD.

På tillväxtmarknaderna har de finansiella förhållandena stramats åt under året, och stigande räntor i USA, med en starkare dollar som följd, och ett skifte i risksentimentet har bidragit till betydande växelkursdeprecieringar i många tillväxtekonomier. Högre oljepriser har adderat till utmaningarna i oljeimporterande länder.

"Bredare smitta till alla tillväxtekonomier, som sågs under krisen i slutet på 1990-talet, har hittills kunnat undvikas… Icke desto mindre kvarstår riskerna för djupare spänningar och en mer vitt spridd nedgång i investerarnas sentiment", skriver OECD, och tillägger att en snabbare normalisering av penningpolitiken i de avancerade ekonomierna skulle kunna trigga igång ännu en runda av kapitalutflöden och omvärdering av tillgångspriser på tillväxtekonomiernas finansmarknader.

"Fördjupade handelsspänningar skulle också kunna förvärra sårbarheterna, speciellt om Kina påverkas på ett negativt sätt… Ytterligare negativa nyheter från Argentina eller Turkiet skulle också kunna leda till en djupare omvärdering av investerarnas inställning till tillväxtekonomierna", skriver OECD.

Dessutom ser organisationen kvardröjande oro kring den finanspolitiska och finansiella stabiliteten i Europa, inklusive Italien och den framtida relationen mellan Storbritannien och EU.

OECD noterar att löne- och prisinflationen fortsatt är överraskande låg, men bör fortsätta att stiga gradvis.

"Låg inflation i detta skede i konjunkturcykeln pekar på betydande osäkerhet på graden av kvarvarande ledig kapacitet och styrkan i förhållande mellan kapacitet och inflation", skriver de.

OECD noterar att handelstillväxten dämpades under första halvan av 2018 och att handelsspänningarna redan fått negativ påverkan på förtroende och investeringsplaner, inte minst har exportorderingången i tillverkningsindustrin dämpats.

"Ytterligare handelsrestriktioner kommer att skada jobb och levnadsstandarder, speciellt hos hushåll med låga inkomster", skriver OECD.

Minskad handel skulle också skada tillväxtutsikterna på medellång sikt, genom att hindra framtida produktivitetsvinster och sänka konkurrensen.

"Däremot skulle steg att sänka tullar på samordnat sätt kunna ge utbredda vinster", enligt OECD.

Organisationen konstaterar vidare att ett decennium efter finanskrisen så kvarstår sårbarheter på finansmarknaderna från förhöjda tillgångspriser och höga skuldnivåer. Reformer har stärkt banksystemet, men riskerna har flyttats till mindre stramt reglerade icke-bankinstitutioner.

De efterlyser fortsatta reformer av finanspolitiken och bankerna för att öka motståndskraften i eurozonen.

Enligt OECD står den ekonomiska politiken inför en rad utmaningar samtidigt som osäkerheten är betydande:

En gradvis normalisering av penningpolitiken behövs, men i varierande grad i olika länder. Finanspolitiken bör fokusera på åtgärder som förbättrar utsikterna för en uthållig och inkluderande tillväxt på medellång sikt. Marginaler från starkare tillväxt bör användas till att bygga upp buffertar.

Penning- och finanspolitiskt utrymme bör återställas gradvis för att kunna användas för stöd i en framtida nedgång.

Policyval i många tillväxtekonomier bör fokusera på att återställa förtroende och stabilitet, och undvika att skada tillväxtutsikterna på medellång sikt.

Ökad spridning av makrotillsynsåtgärder skulle stärka den finansiella motståndskraften.

Större ambitioner att genomföra strukturreformer krävs för att höja levnadsstandarden och förbättra möjligheterna för alla på medellång sikt.

Bild: OECD-prognos

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -