LÖFVEN
BUDGETEN KAN INNEHÅLLA OKONTROVERSIELLA REFORMER (Direkt)

2018-09-19 17:59

SALZBURG (Direkt) Om alla partier är eniga kan reformer som sänkt skatt för pensionärer tas med i en budget som läggs innan en ny regering har tillträtt.

Det sade statsminister Stefan Löfven till journalister på väg in till de europeiska socialdemokraternas förmöte till EU-toppmötet på onsdagen.

Även om det tar lång tid att bilda en ny regering så måste en budget läggas. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt föreslog på onsdagen att de rödgröna lägger en budget.

"Vi får se. Vi vill sitta i regering och ha fortsatt budgetsamarbete", sade Stefan Löfven om detta förslag.

Han hänvisade till finansminister Magdalena Andersson att avgöra vilka nya reformer som skulle in i en sådan budget.

"Det får inte finnas några kontroverser. Det måste finnas en bred enighet om vad som finns där", sade han.

Trots de socialdemokratiska inviterna till Centern och Liberalerna kunde Stefan Löfven inte på rak arm beskriva vilka delar av deras ekonomiska politik som skulle passa i en regering med Socialdemokraterna.

En regeringskoalition eller ett regeringssamarbete tillsammans med Centern och Liberalerna måste gå igenom alla politiska områden för att identifiera likheter och skillnader, sade han.

För egen del skulle han utgå från att arbetslösheten måste sänkas, sysselsättningen öka, pensionerna höjas samt mer resurser till sjukvård och skolan.

Beträffande EU-toppmötet sade Stefan Löfven att han under kvällens diskussion om migration kommer att fortsätta driva kravet om omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna.

"Alla länder har ett ansvar att ta emot. Om vi inte inför ett omfördelningssystem riskerar vi hela Schengensamarbetet", sade han.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -