ODDO BHF ProActif Europe
-1,2% i aug, Continental hämmade (Direkt)

2018-09-18 15:56

Uppdragsartikel - finansierad av ODDO BHF AM SAS.

STOCKHOLM (Fonder Direkt) De europeiska aktiemarknaderna fick ta emot tre på varandra följande slag i augusti: krisen i Turkiet, förnyade diskussioner om budgetbalansering i Italien samt givetvis förhandlingarna kring ökande importtullar, vars första "offer" blivit bil- och råvaruindustrin.

Det skriver förvaltarna Pascal Riegis och Emmanuel Chapuis i en månadsrapport för den flexibla aktiefonden ODDO BHF ProActif Europe.

Fonden noterade en nedgång om 1,2 procent i augusti, vilket var något bättre än jämförelseindex (50% Euro Stoxx 50 NR + 50% EONIA TR), som sjönk 1,9 procent. Sedan årsskiftet är fondens avkastning -1,9 procent per den 31 augusti, medan jämförelseindex noterar -0,4 procent. Detta gäller i fondens basvaluta euro. Mätt i svenska kronor var ODDO BHF ProActif Europes utveckling +2,2 procent i augusti och sedan årsskiftet har fonden stigit 6,0 procent.

Fonden har en nettoexponering mot aktiemarknaden om 31,1 procent. (Källa: ODDO BHF AM SAS)

Av månadsrapporten framgår att fondens augustiavkastning påverkades negativt av betydande aktiefall i Continental (efter en vinstvarning) och Michelin, som sammantaget utgör omkring 8 procent av portföljens värde.

Desto bättre utvecklades innehaven Fresenius Medical Care, SAP och Merck, som kombinerat har en portföljvikt om strax över 10 procent.

Den geografiska fördelningen av fondens innehav jämfört med aktieindexet Euro Stoxx 50 visar på en klar övervikt mot Frankrike och Tyskland, där samtliga innehavsbolag är baserade. Enligt förvaltarna är detta en tillfällighet och en reflektion av fondens stockpicking. Trots att innehaven uteslutande är listade i Frankrike och Tyskland är dessa bolag internationella med en global konkurrenskraft, uppger förvaltarna.

Fonden innehöll per den 31 augusti 10 aktieinnehav, varav Michelin var störst med en portföljvikt om 5,72 procent. (Källa: ODDO BHF AM SAS)

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -