På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BETSSON
TROR ALLTJÄMT PÅ NEDERLÄNDSK LICENS FRÅN BÖRJAN - VD (Direkt)

2018-09-17 12:07

STOCKHOLM (Direkt) Betsson bedömer alltjämt att bolaget kommer att tilldelas en nederländsk licens från början när landets spelmarknad väntas öppna om några år.

Det säger speloperatörens vd Pontus Lindwall till Nyhetsbyrån Direkt.

"Min bedömning är att vi kommer att få en licens när den marknaden omregleras", säger han och pekar på att huvudsyftet med regleringen är att få en hög kanaliseringsgrad (andel av spelandet via lagliga alternativ) på den nederländska spelmarknaden.

Pontus Lindwall pekar på att landets lagstiftning utsatts för kritik från EU-håll och vd:n menar att Betssons förfarande är lagligt då operatören bedriver verksamhet från sin maltesiska licens.

"De nederländska myndigheterna vet ju att deras regelverk utsatts för kritik från EU-håll. Kraften borde riktas mot att få till en ny lagstiftning och inte mot en gammal lagstiftning från 1964. Den slutsatsen borde även den nederländska spelmyndigheten, KSA, komma till".

Han fortsätter:

"Baserat på ministerns uttalande om att huvudsyftet med regleringen är en hög kanaliseringsgrad så borde även vår verksamhet omfattas".

Att andra bedömare lyft fram risken för att Betsson kan bli helt utan en nederländsk licens, eller att bolaget får vänta på en licens, håller inte Betsson-chefen med om:

"De gör sin bedömning och jag gör min bedömning", kommenterar han analytikernas bedömningar.

Pontus Lindwall avböjer att kommentera om Betsson i nuläget förhandlar med KSA:

"Det kan jag inte uttala mig om".

Men rent teoretiskt kan man ha en dialog med KSA och samtidigt överklaga spelböterna?

"Rent teoretiskt kan man det".

Han avböjer även att kommentera hur speloperatörens plan B ser ut om Betsson inte skulle tilldelas en nederländsk licens.

"Jag arbetar utifrån att vi ska få licens när marknaden öppnar men hur en plan B ser ut vill jag inte gå in på".

En möjlig kompromiss skulle enligt analytiker vara att Betsson får vänta något år med att få licens efter att marknaden omreglerats.

Enligt den nederländske ministern Sander Dekker ska speloperatörer som blivit bötfällda bli utan licens när marknaden omregleras. Men dörren lämnas ändå öppen genom en andra chans.

"Det är inget scenario som jag lägger särskilt mycket tid på. För när väl Nederländerna reglerar så vill man ha en så hög kanalisering som möjligt vilket man även sagt från minsterhåll och då bör man inkludera de större operatörerna. Annars faller ju allting", säger Betsson-chefen.

I slutet av augusti meddelade Betsson att bolaget bötfällts i Nederländerna av KSA och senare beslutade sig speloperatören för att överklaga böterna.

Pontus Lindwall håller inte med om att KSA och Betsson skulle befinna sig i en konflikt med varandra:

"Nej, inte alls. Det finns en hög grad av samsyn. Det finns faktiskt en 100-procentig samsyn. Då vi båda vill ha en hög grad av kanalisering och att det är målet med regelverket".

Varför har ni då fått böter från KSA och överklagat dessa?

"Sådant där händer hela tiden på olika marknader. Men det viktiga är att man sagt att målet är en hög kanalisering och det tycker vi är jättebra".

Tycker du oron kring er framtida licens i Nederländerna är obefogad?

"Folk får oroa sig för vad de vill. Jag kan inte kommentera deras syn. Vi jobbar för att få en licens på den nederländska marknaden".

Nederländerna är en av Betssons huvudmarknader. Bolaget förvärvade Corona 2014, som alltså bötfällts, inför en eventuell omreglering av den nederländska online-spelmarknaden.

Omregleringsprocessen i Nederländerna har stannat av men företrädare för koalitionsregeringen har enligt Betsson nyligen öppnat för att återuppta processen med sikte på en ny reglering 2020.Betsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -