Fonder
Dow Jones ett annorlunda och intressant index - Placera (Direkt)

2018-09-07 15:17

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Det industriorienterade Dow Jones har en indexlista med bolag vars in- och uttåg från listan ofta får en positiv eller negativ effekt på aktiemarknaden. Senast i juni beslöt sig Dow Jones beslutsfattare för att exkludera General Electric, som gav plats åt apotekskedjan Walgreens.

Det framgår av en fondkommentar, som skrivits av Pär Ståhl för Placera på fredagen.

Enligt Pär Ståhl kan det vara viktigt att belysa hur Dow Jones skiljer sig från andra amerikanska börser som till exempel det teknikorienterade Nasdaq på det sättet att det styrs av en indexkommitté i stället för ett mekaniskt regelverk.

Kommittén bakom Dow Jones är en god idé enligt Pär Ståhl då det leder till en mer genomgående bedömning av varje enskilt bolag före ett eventuellt inkluderande, vilket i sig leder till att indexet består av bolag som historiskt sett har haft en stadig utveckling.

I övrigt är det aktiepriset som styr indexvärdets utveckling på Dow Jones i stället för börsvärdet på varje enskilt bolag som annars är praxis. Något som enligt Pär Ståhl är en kvarleva från en tid då den formen av simpliciter var nödvändiga i förhållande till de tekniska hjälpmedel som fanns tillgängliga för att räkna med.

Skillnaden gör att till exempel Apple som sett till börsvärdet är större än Boeing, ändå blir en mindre kraft bakom upp- och nedgångar på index då Boeings aktie har ett högre pris.

Det medför även att bolag som Amazon och Googles ägare Alphabet aldrig kommer att kunna föras in i indexet då det skulle skapa en alltför stor obalans.

Fondförvaltaren SKAGEN Fonder har en fond under namnet SKAGEN Global A och det största innehavet i den fonden är Dow Jones-bolaget Microsoft, vilket motsvarar 7,4 procent av fondens totala värde, enligt SKAGEN Fonder.

Microsoft har inte bara kommit till att bli det största innehavet till mängden aktier utan även sett till hur mycket det bidragit till fondens utveckling. Där stod Microsoft för den största delen av uppgången i augusti.

"Genom att satsa på de amerikanska marknadsledande bolagen får man många fördelar. Bolagen har tagit stora investeringar och visat att affärsmodellen håller. Oftast kan bolaget dra fördel av sin dominerande position och storlek med lägre kostnader genom skalbara stordriftsfördelar. Belöningen för marknadsledare är högre marginaler, högre vinst och starkare kassaflöde än konkurrenterna. På sikt ska det generera ett högre aktieägarvärde", skrev Pär Ståhl.

Sektorer som saknas på Dow Jones men som återfinns på det bredare S&P 500 är för tillfället "utilities", samt fastigheter.

Enligt Pär Ståhl finns ett värde i att ögna igenom Dow Jones sammansättning titt som tätt, då indexet sin föråldrade struktur till trots ändå ger en god fingervisning av hur den amerikanska aktiemarknaden rör sig och vart den är på väg.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget av extern part, vilket i förekommande fall framgår tydligt.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


SKAGEN Global A - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -